Nagyobb erjesztőtartály a villányi törkölynek
Bővült a Magyarbólyi Pálinkaüzem
2012-10-09 | Tóth AdriennMagyarbóly a Villányi borvidék Siklósi kistérségébe tartozó település, ahol 2008 óta működik pálinkaüzem azzal a céllal, hogy a régió borászainak törkölyéből és a környék gyümölcstermelőinek terméséből pálinkát készítsen. A főzdében 2012-ben több területen is fejlesztésekre került sor, amelyek egyrészt a feldolgozókapacitást, az energiahatékonyságot és várhatóan az itt készülő italok minőségét emelik.
A Magyarbólyi Pálinkafőzde törköly-, gyümölcs- és ágyas pálinkái mellett borpárlatokat is készít. Szőlőből és törkölyből előállított párlatai alapanyagát természetes módon a Villányi borvidék szolgáltatja. Gyümölcspálinkái kapcsán szintén a térség gazdáira számít.
Az idén lezajló fejlesztések négy fő területet érintenek. Egy harmincezer literes erjesztőtartály üzembe helyezése a főzde gyártási kapacitását a harmadával növelte meg. A tárolótartályokhoz kapcsolódó új szellőzőberendezés az üzem biztonságát szolgálja.
A technológiaihő-visszanyerő berendezés napi hét-nyolc köbméter mennyiségű, egyébként elvesző meleg víz jelentős részét hűti vissza további energiafelhasználás nélkül annak érdekében, hogy az ismét bevetésre kerülhessen a hűtőrendszerben. Az energiafelhasználás szempontjából kiemelt jelentőségű újítás fontos a cég környezet erhelésének csökkentése szempontjából.
Az gondolhatnánk, hogy a törkölyrakodó kisgép jelentősége nem túl nagy a pálinkák fogyasztói számára, azonban azáltal, hogy a törköly kezelésének folyamata lerövidül, csökken a minőségromlás lehetősége, hiszen kevesebb ideig van kitéve a törköly az oxidációnak. Ennek pedig pont az év ezen szakaszában van szerepe, amikor nagy mennyiségű törköly érkezik egyszerre a pálinkafőzdébe.
Deák György, a Magyarbólyi Pálinkafőzde ügyvezetőjének nyilatkozata szerint a fejlesztéseknek köszönhetően idén húsz új munkahelyet teremtett a cég.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!