A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Naprakész tájékoztatást ígér a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

Gyors és pontos eligazodás a szabályrengetegben

2018-01-26 | Vinoport


Naprakész tájékoztatást ígér a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozásnak számít: a szőlőtermeléstől kezdve a borászati eljárásokon keresztül a forgalmazásig számos rendelet foglalkozik speciálisan a szőlő-bor termékpályával. A közösségi szabályozást számos horizontális rendelkezés, valamit tagállami végrehajtási jogszabály is kiegészíti.


A szabályok ismeretéhez, a szabályozás megfelelő és eredményes alkalmazásához nyújt gyors és pontos segítséget a Sztanev Bertalan szerkesztésében megjelent Útmutató a szőlő-bor ágazat szabályozásához c. kiadvány. A kiadvány megjelenését több éves előkészítő munka előzte meg, valamint a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatása segítette.

 

A szőlőtermesztéssel, bortermeléssel foglalkozó szakemberek számára mindig is fontos volt, hogy az ágazati szabályozással kapcsolatban naprakész ismeretekkel rendelkezzenek, és a különböző törvények, rendeletek között könnyen megtalálja a rá vonatkozó részeket. 

 

A szabályozás megfelelő ismerete, vagy éppen az ismeret hiánya a gazdálkodás eredményességét is komolyan meghatározhatja. A nemrégiben megjelent Útmutató célja, hogy gyors és pontos eligazítást adjon a szabályozást alkalmazók számára. Tizenkét fejezetben ad  világos áttekintést, összefoglalva a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. Az egyes fejezetek végén táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva azok pontos helyét, akár egy, vagy akár több jogszabály foglalkozik az adott

kérdéssel. 

 

 

Az Útmutató fejezetei:


1. A szőlő-bor ágazat szabályozásának felépítése

2. A borszőlőültetvény telepítésével kapcsolatos szabályozás

3. Szőlészeti és borászati tevékenység megkezdésével és folytatásaval összefüggő szabályozás

4. A borászati eljárások szabályozása

5. A borászati termékek forgalmazásával összefüggő szabályozás

6. Címkézés

7. Borászati termékek eredetvédelme

8. Hegyközségi rendszer

9. Nyilvántartások, kísérőokmányok, bejelentések

10. Ellenőrzések, szankciók

11. Támogatások a szőlő-bor ágazatban

12. Információs rendszerek

 

A korábban megjelent, borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest az Útmutató egyik újdonsága, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem lefűzhető, cserélhető lapos változatban jelent meg, amely az aktuális információval frissített felújító csomagok segítségével lehetővé teszi a jogszabályi változásokat lekövető frissítést.

 

Naprakész tájékoztatást ígér a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója

 

Az útmutatót Sztanev Bertalan szerkesztette, aki 2002 óta foglalkozik a szőlő-bor ágazat szabályozásával, és a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetőjeként ennek a területnek alapos ismerője. Szakmai tevékenysége során nem csak a csatlakozással összefüggő jogszabályok kidolgozásában vett részt, de a 2008-ban indított Európai Uniós borpiaci reform kapcsán az Európai Uniós és a hazai jogalkotási folyamatok harmonizációjában is. Az útmutató szakmai tartalmát Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára lektorálta.

 

Az Útmutató a szőlő-bor ágazat szabályozásához ITT megrendelhető. Ugyanitt további további hasznos és naprakész információt találhat a jogszabályi változásokról.

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!