A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Óbuda, Hollywood, Fürtike és az Édesvízi mediterrán

Koltai Lajos és Tóth Gábor Ákos a Fix TV-ben

2018-08-03 | Vinoport


Óbuda, Hollywood, Fürtike és az Édesvízi mediterrán

2018. augusztus 7-én, 20:40-kor Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Koltai Lajos operatőr, filmrendező, a Nemzet művésze, és Tóth Gábor Ákos író, produkciós vezető vendégeskedik.


A sokszínű, igényes műsort Kertész Imre gondolatával kezdi a műsorvezető, utalva Koltai Sorstalanság-filmadaptációjára is: „igaz tény: képzeletünk még a rabságban is szabad marad…” A Nemzet művésze mesél élete azon epizódjairól, amelyek meghatározták filmes látásmódját. Óbuda-Békásmegyer díszpolgára felidézi az óbudai gyerekéveket, melyben a mellette helyet foglaló írónak, az Édesvízi mediterrán-sorozat szerzőjének főszerep jutott.

 

Szabó Zoltán Attila, a Volt egyszer egy filmgyár írója, Koltait az életműve és visszafogott személyisége között feszülő ellentmondásokról kérdezi. A filmes, aki – a teljesség igénye nélkül – dolgozott Tornatoréval, Jeremy Ironsszal, Anette Beninggel,  Michael Cunninghammel, Klaus Maria Brandauerrel, leginkább arra büszke, hogy régi ismerősei ugyanazt a külvárosi barátot, kollégát látják benne, akit évtizedekkel ezelőtt megismertek. Koltai Szabó Istvánhoz fűződő, testvéri kapcsolatáról ugyancsak beszámol; készülő mozijuk részleteibe is beavatja a Törzsasztal nézőit!

 

Tóth Gábor Ákos a bestsellerré lett, a 21. Század kiadó által megjelentetett Édesvízi mediterrán-kötetekről, népszerű embermeséi hátteréről szól. A műsorból kiderül: a folytatás borítékolható! Az író, aki a nyolcvanas évek végén az „Irodalmi Levelek” füzetsorozat kiadója volt, Petri Györggyel és Farkas Péterrel együtt, a szekszárdi bor mediterrán jegyeire figyelmeztet, miközben a világhírű magyar borász, a Törzsasztal fővédnöke, Dúzsi Tamás mennyei nedűkkel lepi meg a társaságot. Koltai külön kitér a Fürtike legendájára.

 

 

Elárulja, hogy a nemes nedűt előbb ismerte meg, mint az alkotóját, ezért anno, néhány éve nyomozásba fogott, s szó szerint felkutatta a borászatot, csak hogy néhány palackkal gazdagabban térhessen haza. Ám, ha már ott járt, terepszemlét tartott, így a Sorstalanság egyik helyszíne kis híján Szekszárd lett – a Fürtike jóvoltából! (A későbbi „nyertes” helyszín, Paks téglagyára, éppúgy ezen a túrán került képbe…)

 

A kiváló Dúzsi-borok mellett a stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról ezúttal sem hiányzik a legnépszerűbb kortárs irodalmi orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat.

 

Az előző adás megtekinthető itt.

 

Az adás előzetese:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!