Pinceszemle: Hetényi Pincészet 2014
Hetényi Emese válaszolt
2014-08-12 | Tóth AdriennBár a Hetényi Pincészet szőlői a Szekszárdi borvidéken találhatóak, borászatuk Pécshez közel, Mecseknádasdon talált otthonra. Tavaly az akkor első ízben elkészített Fuxlijuk kapcsán Hetényi Jánossal beszélgettünk, most a borászatban vele dolgozó lányát, Emesét kérdeztük a pincészettel kapcsolatos újdonságokról, elsőként a megújult palackozóról.
Hetényi János, Hetényi Pincészet: Bár mióta a pince működik magunk palackozzuk a borainkat, a Hetényi Pincészet borait, a mennyiségi növekedés és a minőségbeli fejlődés miatt egyre magasabb elvárásokkal kellett szembenéznünk, így úgy döntöttünk, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználva új palackozót építünk. Korábban egyszerre csak kisebb egységekkel tudtunk dolgozni, ezért előfordult, hogy egy tételen belül eltért a bor, mivel nem minden palack került egy időben letöltésre. Ezen kívül most lehetőségünk lesz a palackos borok ideális körülmények közti tárolására, további érlelésére.
Milyen palackzárási módozatokra vagytok felkészülve?
A fehér- és rozéboraink esetében az utóbbi három évben már csavarzárat használunk, mert ezt tartjuk mind a borok, mind a fogyasztók szempontjából a legjobb ár-érték arányú megoldásnak. Az érlelt, évjáratos vörösborokat azonban továbbra is parafa dugóval látjuk majd el.
Ez alól nem is akad kivétel?
Van egy újdonságnak számító vörösborunk, amely csavarzárral kerül forgalomba. A bor neve: „KékfranKOSBOR”, és elsőként a 2013-as évjáratból hozzuk piacra. A kosborfélék az orchideák egyik csoportját alkotják, ennek megfelelően a bor hátcímkéjére a bíbor kosbor került fel. A bor bíbor kadarka és kékfrankos házasításával készült, és két éven belüli fogyasztásra szánjuk.
Nem mondható tipikusnak ez az összetétel. Mi adta az ötletet?
Azt figyeltük meg, hogy egyre többen fogyasztanak vörösbort egészségügyi okokból. Azzal pedig érdemes tisztában lenni, hogy minél frissebb, mélyebb színű és lehetőleg szűretlen a vörösbor, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Az évjáratos tételeknél az oxidáció miatt sajnos csökken ennek a szervezetünk számára hasznos elemnek a mennyisége.
A bíbor kadarka egy kevésbé ismert fajta, amelyet sokan házasításokban használnak, de jellemzően csak kisebb mennyiségben. Ez ugyanis egy festőszőlő, amely a borok színének mélyítésére szolgál. A bora általában savas, jellegtelen és alacsony mustfokú, de nálunk a terméskorlátozás miatt nem kell ezekkel a problémákkal szembenézni.
Egy könnyű, jó ivású tétel megalkotása volt a célunk, a primer aromák előtérbe helyezése érdekében a bort acéltartályban érleltük, így akár fröccsként is fogyasztható. Az első címkén lévő kosokkal azt szerettük volna kihangsúlyozni, hogy e tétellel állatvédő szervezeteket támogatunk. 2014 a Ló Éve, ezért egy ló- és kutyaotthonnak ajánlottunk fel minden palack után 100 forintot. Úgy tervezzük, hogy az így befolyt összeget augusztus végén adjuk át a szervezetnek.
A vörösboroknak rendezett Országkóstolón a 2011-es Hetényi Pincészet Cabernet Sauvignon mellett négy csillagot kapott a 2012-es Kadarka is. Nem gyakori, hogy a kadarka jól szerepel vakkóstolókon. Mit gondolsz, minek köszönhető a jó eredmény?
Szerintem ebben a Szekszárdi borvidék adottságainak jelentős szerepe van, de mi azért is kiemelten foglalkozunk vele, mert apa szíve csücskének számít. Ez a fajta alapból benne van a számunkra legfontosabb három kékszőlő-fajtában, amely a kadarka mellett a kékfrankos és a merlot.
A kadarka persze nem könnyű fajta, volt olyan év – 2011 – amikor egy vörösbor elvárásainak megfelelően egyszerűen nem akart beérni, a rozé mellett ekkor kezdtünk fehér kadarkával foglalkozni. Megszerették a vendégeink, ezért azóta folyamatosan készítjük. Úgy gondolom, egyedi az a kínálat, amelyet mi fel tudunk vonultatni a fajta kapcsán, egy hármas csomagban kapható nálunk fehér, rozé és vörös változatban egyaránt. Sőt az 5% kékfrankos mellett a 2013-as Fuxlinkat is 95% kadarka adja.
Mi a titka a Hetényi Pincészet Kadarkájának?
Szigorú terméskorlátozást alkalmazunk az esetében, tőkénként 1-1,5 kilogrammra csökkentjük a mennyiséget. Ennek része az is, hogy a csúcsrészeknél lecsípjük a fürtöt. A bor hagyományos módon, spontán, csömöszöléssel kádban erjed. A fermentációt követően a kádat lezárjuk, így reprodukálva azt, amikor elődeink lesározták a tetejét.
Ugyancsak héjon, spontán megy végbe az almasavbontás is. Mindennek lefolyására körülbelül 4-5 hétre van szükség. Végül Mecseknádasdon készült ászokhordókba kerül a bor, minimum egy évre.
Milyen programot javasolnál azoknak, akik a nyár végén, ősszel hozzátok látogatnak?
Május 1-én megnyílt a Pisztráng Falatozónk. Itt az óbányai tóban tartott, nevelt pisztrángokat szolgáljuk fel sülve és füstölve a boraink mellé. Szerintem mindenképpen érdemes útba ejteni azoknak, akik a környéken járnak.
Szeptember 6-án egy őszi fesztivált szeretnénk útjára indítani „Seregélyűző hangoskodás” címmel, ahol gyerekeknek és felnőtteknek is érdekes programokat kínálunk: lesz madárijesztő-készítő verseny, lovas felvonulás, gyermekkoncert, borutca, gasztroterasz, este pedig koncertek. Napközben pedig kézművesek és árusok színesítik tovább a forgatagot.
Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik a november 7-8-án most már hagyományosnak tekinthető Márton-napi irodalmi est és nyitott pince program, amelyre szintén várjuk a borkedvelőket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!