A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Portré Szőke Mátyásról, a 2017-es Év bortermelőjéről

A gépészmérnökből lett borász 40 éves pályafutásának csúcsára ért

2017-12-08 | Vinoport


Portré Szőke Mátyásról, a 2017-es Év bortermelőjéről

Egy gazdag pályafutást megkoronázó életműdíjként is felfogható Szőke Mátyás 2017-es Év bortermelője kitüntetése. A róla készített portréból kiderül, mi mindent köszönhet a szakma a mátrai borásznak.


Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

 

„Ez a díj egy élet munkájának elismerése” – mondta közvetlenül a díjátadás után adott megannyi interjú egyikében Szőke Mátyás. A 2017-ben az Év bortermelőjének megválasztott borász gondolata lehetett volna akár a Magyar Bor Akadémia hivatalos indoklása is a díj odaítélésénél.

 

Kétségtelenül életműdíjat kapott Szőke Mátyás. Annak ellenére, hogy a többgenerációs szőlész-borász családban ő tette a legkacskaringósabb utat a borokig (ti. műszaki fronton kezdett, gépészmérnök a végzettsége), a 70-es évek óta készít fő- vagy éppen mellékállásban borokat.

 

Nagyon sok tekintetben ráadásul úttörőnek számít. Korát megelőzve készített ízben és illatban gazdag reduktív tételeket és az elsők között szállított a külföldi piacra magyar borokat. A külföldi ízlés kiismeréséhez soha nem átallott tanulni. A honlapján olvasható egyik idézete: „Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani.” 1990-ben alapított magánpincészete pedig hosszú évekig az egyedüli családi borászat volt a Mátrában. És nem utolsó sorban 2017-ben mátraiként először lett az Év Bortermelője.  

 

 

A díj átvételekor ki is emelte, a kitüntetés reményei szerint hozzájárul a borvidék elismeréséhez is. Mint elmondta, a Mátraalja a második legnagyobb magyar borvidék, ismertsége azonban elmarad méretétől és az itt készülő borok minőségétől. És bár a borvidék szép jövő előtt áll, szinte minden évben tűnnek fel fiatal borászok a Mátrában, nincsen könnyű dolguk.

 

Az egyik fiatal borász éppen családon belül van, ugyanis fiát, Zoltánt is „elkapta a gépszíj”. Ő már Budafokon végzett, ma a családi pincészet oszlopos tagja. Együttes erővel 2010-ben bővítették az üzemet, 2011-ben pedig vinotékát nyitottak. És nem szabad elfelejteni, Szőke Mátyás sikereiben hatalmas szerepe van feleségének is, aki többek között a szőlőterületek megmunkálását felügyeli évtizedek óta.

 

Portré Szőke Mátyásról, a 2017-es Év bortermelőjéről

Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

 

Jelenleg 60 hektáron dolgoznak, évi 500 ezer palack a termelt mennyiség. Legkiemelkedőbb boraik chardonnay, muscat ottonel, királyleányka, Irsai Olivér és merlot fajtákból készülnek. A Szőke borok többször elnyerték a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszeres VinAgora Champion díjasok, 2013-ban pedig felkerültek a Wine Enthusiast amerikai 100-as best buy listájára. A megannyi elismerés is bizonyítja, a nagy méret nem akadály semmiben. Repnik Szabolcs borblogger próféciának sem utolsó 2017 januári bejegyzése tökéletesen összefoglalja, miben áll Szőke Mátyás nagysága: „A hazai borreneszánsz negyed évszázada is eléggé széthúzta a szakmai felhozatalt. Az egyik oldalon vannak, akik művészi szintig tökéletesítették ezt a hivatást, a másik nagy halmaz gyakorlatilag nem sok minden mással tud vagy akar foglalkozni, mint a rentábilis működés fenntartása. Gyakorlatilag pont a kettő közötti legfontosabb rétegben alakult ki egy igen erős vákuum. Innen nézve Szőke Mátyás év borászának megválasztása, szép visszacsatolás lenne, hogy van értelme évtizedeken átívelően, korrekt borokat, elérhető áron és nagy volumenben csinálni.

 

Ha Szőke Mátyás idézettel kezdtük, fejezzük is be a portréját egy tőle vett gondolattal, ami akár hitvallásának is tekinthető: „Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!