A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Nagy-Britanniából 1. rész

Minimum árak, amerikai borok, sikeres emberek

2009-04-10 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Nagy-Britanniából 1. rész

Az angol borpiaccal legutóbb a saját szemszögünkből foglalkoztunk, amikor a magyar borok szigetországbeli népszerűsítéséről írtunk. Most azonban itt az ideje, hogy egy hírcsokor formájában áttekintsük, mi is történt brit szőlőkben mostanában, és hogy milyen változások zajlanak a fogyasztói piacukon.


Szigorítanak a skótok

Skóciában az alkoholfogyasztás jelentős mérséklése érdekében törvényjavaslatokat dolgoznak ki, amelyekre azért van szükség, mert olyan adatok láttak napvilágot, amelyek a túlzott alkoholfogyasztás érezhető hatását mutatták ki az ország lakosságának egészségügyi és közbiztonsági állapotára.

Bár a javaslatok még nem emelkedtek törvényi erőre, már a parlament vitázik arról, hogy felemeljék-e a vásárláshoz szükséges alsó korhatárt 18-ról 21-re, illetve, hogy bevezessenek-e minimum árakat az egyes fontosabb italfajtákra, mint a sör, a bor, a whisky és a vodka, vagy hogy betiltsák-e az „egyet fizet, kettőt kap”-típusú akciókat.

A szakmai szervezetek fenntartásaikat hangoztatják, a minimum ár kapcsán a nemzetközi versenytörvényeket emlegetik, de azon félelmeiket is megosztották a nyilvánossággal, amelyek szerint az intézkedések bevezetése komolyan veszélyeztetné a skót whisky-ipart. A tervek mellett azonban mellszélességgel kiállnak a helyi egészségügyi szervezetek, az orvosok és a rendőrség is.

Skócia a nyolcadik helyen áll az alkoholfogyasztás szempontjából a világranglistán. 2007-es adatok szerint minden 16 évnél idősebb skótra egy év alatt 330 liter sör, 125 palack bor vagy 42 üveg vodka jut.

A legtöbbet importáló ország

Januárban hozták nyilvánosságra, hogy Nagy-Britannia lehagyta Németországot, és így 2008-ban a szigetország importálta a legtöbb bort a világon. A recesszió ellenére továbbra is a borfogyasztás emelkedésére számítanak a szakemberek. Az utóbbi öt évben 12%-kal nőtt a britek által megivott bor mennyisége, és 2012-re újabb 5,9%-os növekedést várhatunk az előrejelzések szerint.

Britannia jelenleg tizenharmadik a világ borfogyasztóinak sorában, amely sort Franciaország, Olaszország, Svájc, Portugália és Ausztria vezetik. Fő beszállítóinak az olaszok, franciák, spanyolok, amerikaiak és az ausztrálok számítanak.

Egyre népszerűbbek az amerikai borok

A jelenleg Angliában futó rosé-mániából az amerikaiak sokkal többet profitálnak, mint a franciák, annak ellenére, hogy ez utóbbi országnak több klasszikus rosé-s borvidéke is van. Így idén először több amerikai bort adtak el az üzletekben, mint franciát.

A piackutatók szerint ez annak köszönhető, hogy míg az amerikaiak az utóbbi években mindent megtettek eladásaik növelése érdekében, ugyanez kevésbé volt elmondható a franciákról. A helycseréhez hozzájárult még az is, hogy a 3 font alatti kategóriában, amelyben az utóbbi ország hagyományosan sok vin de pays és alap Bordeaux-i bort értékesített, erőteljes visszaesés volt tapasztalható.

A sikeres emberek több bort isznak

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb bort nagyvállalatokban vezető pozíciót betöltő menedzserek és vezető szakemberek isszák a szigetországban. A férfiak számára ajánlott heti 21 alkoholegység és a nők számára ajánlott 14 alkoholegység helyett ők 23-at fogyasztanak el, ami körülbelül heti három palack bornak felel meg személyenként.

Az elemzők szerint a sok stressz miatt van szükségük arra, hogy egy átlagos állampolgárnál majdnem kétszer többet igyanak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!