A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Olaszországból

Amarone, pizza, alkoholmentes bor

2010-04-15 | Tóth Adrienn


Olaszország mindig is nagy hangsúlyt fektetett hagyományaira, és itt most nem kizárólag a gasztronómiára gondolunk. Aki járt már Itáliában, tapasztalhatta, ahogy a történelem áthatja az ország mindennapjait. Ezért is jelentett sokat a régió lakóinak, amikor eredetvédetté vált a nápolyi pizza. Olaszországban emellett folyamatos átalakulásban van a sok esetben túl liberálisnak tartott, borokat minősítő eredetvédelmi rendszer is, következő hírösszefoglalónkban az ide kapcsolódó legújabb változásokról is beszámolunk.


Az első alkoholmentes bor

Miután az olasz mezőgazdasági miniszter, Luca Zaia az alkoholmentes borokat a túlzott alkoholfogyasztás elleni harc eszközeiként ismerte el a nyilvánosság előtt, az olasz piacon hamarosan meg is jelent az első 0,5% alkoholt tartalmazó bor.

A Winezero nevű speciális italt hagyományos borból állítják elő, oly módon, hogy nagy nyomás alatt kivonják belőle az alkoholt. Külön érdekesség, hogy az egyébként is borfelesleggel küzdő országba külföldről hozzák be ezt az italt. A Winezerót Spanyolországban készítik, és a termékcsalád a fehér-, a rosé- és a vörösbor mellett tartalmaz egy amerikai tölgyfahordóban készített érlelt vöröset is.

A forgalmazók szerint termékükkel nem kerülnek versenyhelyzetbe a klasszikus borokkal szemben, inkább a koffeinmentes kávéhoz vagy az alkoholmentes sörökhöz hasonlítják magukat.

Uniós védettséget kapott a nápolyi pizza

A pizza hazájaként számon tartott Nápolyt ismerte el az Európai Unió azzal, hogy az itteni recept alapján készített pizzát garantáltan hagyományos különlegességként jegyezte be. Az EU nemcsak alapanyagokat vagy sajátos eljárással készített termékeket illethet védett eredet megjelöléssel, hanem hagyományos, helyi eljárás szerint készülő ételkülönlegességeket is.

\"\"

Az oltalom nemcsak azt rögzíti, hogy a pizzára milyen arányban kerüljön paradicsom, oreganó, bazsalikom és mozzarella, hanem azt is, hogy a tészta alapját 1 liter víz, 50 gramm só, 5 gramm élesztő és 1,8 kilogramm liszt jelentse. Ezen túl a minősítés megszabja, hogy a pizza elkészítésének egyes fázisait mennyi idő alatt kell elvégezni.

Az Amarone DOCG rangra lépett

Az Amarone della Valpolicellát és Recioto della Valpolicellát a legeredetibb olasz vörösborok között tartjuk számon. Ezeket a szuperérett borokat Veneto tartományban készítik úgy, hogy a helyi kékszőlőfajtákat szüret után több hónapig szárítják, ezáltal nagyon koncentrált bort nyernek.

Az eddigi DOC minőségi kategóriából feljebb lépve, 2009 decemberétől már a legmagasabb osztályba, a DOCG-k közé soroljuk őket. A lépést megelőzte, hogy a hagyományosan alacsonyabb minőségűnek tartott, hasonló módon készített Ripasso stílus 2008 őszén megkapta a DOC minősítést, így elkerülhetetlennek látszott, hogy a hozzá képest messze kiemelkedő Amarone és Recioto szintén előrelépjen.

\"\"

A helyi termelők szerint ez a lépés együtt járhat majd azzal is, hogy több figyelem szegeződik a bortípus ellenőrzésére, amely által elkerülhetővé válik, hogy a jövőben Amarone név alatt borhamisítványok jelenjenek meg a külföldi piacokon.

Iskola és étel

Tizenöt olasz iskolában indult el kísérleti jelleggel a „Scuola e Cibo”, azaz Iskola és étel program. A római, milánói és catániai iskolákban megvalósuló kezdeményezéshez több cég is csatlakozott, az egyik szupermarketlánc például új termékcsaládot vezetett be „Kids” névvel, amelynek célja, hogy a helyes életvitelre nevelje a gyerekeket. A hároméves oktatási program körülbelül 15 000 általános iskolát szeretne elérni, ahol megismertetheti a gyerekekkel a helyes táplálkozás alapelveit.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!