A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szamurájok, lovagok, jazzlegendák nyomában

Fix TV

2018-03-27 | Vinoport


Szamurájok, lovagok, jazzlegendák nyomában

2018. április 3-án, 20:40-kor újra Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Berki Tamás jazzénekes, egyetemi tanár és Krausz Tivadar író, harcművész, biciklis futár vendégeskedik.


Fotó: Amdala/Juhász Melinda 

 

A sokszínű, igényes műsort egy Fodor Ákos gondolattal vezeti be a műsorvezető: „a jazz nem szó: mentalitás, annak az átélt tudása, hogy a Teremtés alapdallamai adottak és gyönyörűek; hibáikkal többek a tökéletesnél, s hogy minden emberi mű, ezek variált ismételgetése, újrasimogatása…”

 

 

Az első magyar jazz-fantasy (Gershwin szerelmei) írója, néhány pillanattal később Berki Tamást már arról kérdezi: milyen érzésekkel vette át a közelmúltban a Gonda János-díjat? Elvégre a mestere nevét viseli a trófea, akivel napi kapcsolatban vannak, ráadásul a friss díjazott hajdan maga szorgalmazta, hogy a Magyar Jazz Szövetség kitüntetését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszakának alapítójáról nevezzék el. Berki a rá jellemző szarkasztikus humorba csomagolja a választ, felidézve a telefonbeszélgetést, melyet akkor folytattak Gondával, amikor biztossá vált, hogy a díjat neki ítélték.

 

Krausz Tivadar A Szent Grál Godwin szerint című kötete kapcsán mesél a lovagi kultúrát érintő kutatásairól, a kötet keletkezéstörténetéről. Később a távol-keleti harcmodorról, a szamurájok világáról tesz említést, mi több, a műsorból a harci bemutató sem hiányzik!

 

 

Szalay Gyula borász, Dúzsi Tamás budapesti borboltjának (Ráday utca 37.) vezetője ugyancsak megidézi a múltat: a dugóhúzók fejlődéstörténetébe avatva be a nézőt. Berki Tamás a blues és a jazz azon legendái, nagy öregjei előtt tiszteleg, akik az évek múlásáról szinte tudomást sem véve, kitartanak – vagy halálukig kitartottak – a színpadon. A Benkó Dixieland Banddel a világot bejáró énekes reméli: számára is sok meglepetést tartogat még a jazzpódium.

 

A stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról ezúttal sem hiányzik a legnépszerűbb kortárs irodalmi orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat, amelynek 2018./1. lapszámában Tőzsér Árpád, Petőcz András, Vörös István, Varga Imre, Kóbor Adriána, Schwalm Zoltán, Bíró József, Jukka-Pekka Kerniven és Adrian Dorado művei olvashatók – a teljesség igénye nélkül.

 

Az előző adás megtekinthető itt:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!