A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Százhúsz bor párba állítva

Interjú Zilai Zoltánnal

2014-09-01 | Tóth Adrienn


Százhúsz bor párba állítva

Ennél persze sokkal szélesebb kínálattal készülnek a kiállítók a szeptember 10-14. között megrendezésre kerülő huszonharmadik Budavári Borfesztiválra. A százhúsz bor, azaz a hatvan borpár azonban az első két nap délutánján kiemelt figyelmet élvez – a szervezők a Pár Borpár elnevezésű programmal kívánják erősíteni a szerda és a csütörtök amúgy is szakmainak tekintett óráit. Erről és a további újdonságokról Zilai Zoltánt kérdeztük.


Újdonságnak számít idén, hogy több olyan szakmai programmal is készülünk, amelyekre a korábbi években nem volt példa. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a szerda és a csütörtök délutánra mind a kiállítók, mind a látogatók úgy tekintenek, mint a szakmai beszélgetések, tapasztalatcsere idejére, hiszen a kora esti óráikig ilyenkor alacsonyabb a vendéglétszám, nyugodtabb a helyszín, és ebben az időszakban van kint a legtöbb borász is.

 

Milyen konkrét eseményekkel támogatjátok ezt a gyakorlatot?

 

Erre a két napra meghirdettük a „Pár Borpár” programját. Ennek lényege, hogy bizonyos szakmai üzeneteket, koncepciókat olyan módon mutassanak be a kiállító pincészetek, hogy két bort kínálnak a vendégeknek. Két tételen keresztül szemléltethető például két termőterület, évjárat vagy borkészítési mód közötti különbség.

 

A borpárokat egyet fizet kettőt kap rendszerben lehet megkóstolni, amely egyrészt még vonzóbbá teszi kipróbálását a látogatók számára, másrészt a borászoknak is nagyobb szabadságot ad, hiszen lehetővé válik, hogy a piacon kapható tételek mellett akár hordómintákat is bemutassanak az érdeklődőknek, így még izgalmasabbá téve a kóstolást.

 

A két nap alatt kb. 60 párost, tehát 120 bort lehet majd ily módon megkóstolni; úgy gondolom, ez már érdemi mennyiség. A konkrét tételekről egyrészt a fesztivál honlapján lehet tájékozódni, ezentúl azonban egy kiadványt is készítünk, amely a helyszínen – a pénztáraknál és az információs pontokon – ingyenesen lesz elérhető.

 

A bor iránt komolyabban érdeklődő hazai közönségen túl a Budavári Borfesztiválra sok külföldi is ellátogat. Számukra is készültök valamivel?

 

A Magyarország ízei vagy Taste of Hungary program mind az öt napra érvényes lesz. Az ötlet pont amiatt született meg, mert szerettük volna a legfontosabb hazai bortípusokkal való megismerkedést elősegíteni. Természetesen azok a magyar érdeklődők is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik bár szívesen fogyasztanak bort, kevesebb rendszerezett tapasztalattal rendelkeznek a magyar klasszikusok kapcsán.

 

Százhúsz bor párba állítva

 

A Magyarország ízei lényegében egy olyan borsor, amely huszonhét tételt ajánl, például olaszrizlingeket, furmintokat, rozékat, egri és szekszárdi bikavéreket vagy villányi cabernet franc-okat.

 

A konkrét tételek kiválasztása kapcsán az objektivitásra törekedtünk, ezért olyan borok kerültek be ebbe a válogatásba, amelyek a tavalyi vagy az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Ezentúl az is fontos volt, hogy ezen kiállítók vállalták, hogy angolul is tudnak információt nyújtani a standon az adott borról.

 

E programmal kapcsolatban is önálló kiadvány készül angol és magyar nyelven, amely a fajtaleírások mellett a konkrét standszámokat is tartalmazza. A nyolcezer példányban megjelenő tájékoztatóból automatikusan adunk minden külföldi jegyvásárlónak, illetve azoknak a magyar vendégeinknek, akik ezt kérik a kasszánál.

 

 

Az idei vendég ország Olaszország lesz. Milyen módon tapasztalhatják meg ezt a vendégek?

 

Valóban Itáliát látjuk majd vendégül, ebben a Valpolicella Kft. a fő partnerünk, ami egy szerencsés választás volt, hiszen az egyszerűbb boroktól a nagy márkákig igen széles kínálattal jelennek majd meg az Oroszlános udvar bejárata előtti Bonfini-kertben. Az külön érdekességnek számít, hogy hat olasz pincészet képviselője személyesen is jelen lesz a borfesztiválon.

 

Itália azonban nemcsak a borai, hanem az ételei formájában is velünk lesz a fesztivál területén. Lesznek majd rizottók, halételek, tészták, azokra gondolva pedig, akik két bor között csak valami hideget ennének, sonkákkal, sajtokkal és sokféle más finomsággal készülünk.

 

Ha pedig már a fesztivál ételkínálatáról beszélünk, szeretném felhívni a figyelmet egy másik idei újdonságra, a „Terített asztal Önnek is!” program lehetőségére. Azok számára ajánljuk ezt az opciót, akik szívesen pihennének meg kényelmes keretek között a borfesztiválon és fogyasztanának el egy háromfogásos menüt borokkal a Budapest Terrace Éttermében. A Terített asztalra elővételben az interneten keresztül lehet jegyet vásárolni.

 

Az idei év tematikája a sport, az egészséges életmód lesz. Miben nyilvánul ez meg?

 

Az utóbbi években a borfesztivál kapcsán kiemelt témák célja, hogy felhívjuk arra az emberek figyelmét, hogy a bor nem egyszerűen egy ital, ennél sokkal több, hiszen az életünk számtalan területéhez kapcsolódhat, a borkultúra sokszínűségét kívánjuk ez által bemutatni.

 

A 2014-es tematika kapcsán a személyes véleményem az, hogy míg a sport a testet szolgálja, addig a bor a lelket, azáltal, hogy erősíti közösségi kapcsolatainkat, és összeköt minket hagyományainkkal; az egészséges élethez pedig mindkét aspektusra szükség van.

 

A korábbi évek gyakorlatát követve idén a sportos életmódot folytató borászok standjait jelöljük meg, a Pezsgőlovagrend sportolókat avat majd soraiba, és a fesztivál helyszínén zajló beszélgetésekre is sok sportoló interjúalanyt hívtunk meg.

 

Zárásként hadd kérdezzünk rá egy olyan programra, amely nem is a borfesztivál alatt zajlik, hanem megelőzi azt. Milyen előadásokkal készültök az idei Boregyetemre?

 

Az első nap egy aktuális témaválasztást tükröz. Napjainkban egyre többször halljuk az olyan kifejezéseket, mint az organikus, biodinamikus és autentikus. Sokszor azonban e fogalmak kapcsán téves képzetek élnek a borkedvelők fejében. Épp ezért tartottuk hasznosnak, ha olyan, a teljes hazai borpiacon köztiszteletnek örvendő borászokat hívunk meg, akik saját tapasztalatukra támaszkodva tisztázhatják a kérdéseket. A nyitóelőadást Nyitrainé dr. Sárdy Diána tartja, majd négy hazai borász Lőrincz György, Malatinszky Csaba, Szászi Endre és Szásziné dr. Horváth Henrietta véleményét hallgathatjuk meg borkóstoló kíséretében.

 

Százhúsz bor párba állítva

 

A második nap pedig, a régi hagyományoknak megfelelően idén is a vendégországé. Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke Itália borkultúráját átfogóan bemutató előadása után hat különböző olasz pincészet borait kóstolhatják meg a hallgatók, amelyeket az egyes borászatok képviselői mutatnak majd be. Úgy gondolom, izgalmas napok várnap ránk szeptember közepén. Bízom abban, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és akkor minden adott lesz a felhőtlen élményeket jelentő borünnephez.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!