A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Száznál is több aranyérem az Országos Borversenyen

770 tételt bírált a zsűri

2018-07-11 | Vinoport


Száznál is több aranyérem az Országos Borversenyen

Mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött a hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája.


 

A június 10-i díjátadón Légli Ottó, a borversenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta: a HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig − érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben.

 


Az Országos Borversenyről 

Az Országos Borverseny (OVB) valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt. A nevezés nem csak az objektív szakmai megmérettetés, a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés érdekében vonzó a termelők számára, de amiatt is, hogy az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző a nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során.


 

Az ez évben a Balatoni borrégióban, Siófokon június 8. és 9. között tartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti. 

 

 

A bírálat, illetve az eredményhirdetés idén is a hagyományos 6 kategóriához igazodott. A tradicionális bírálati kategóriák legjobbjai – fehérborok, rozék, vörösborok, természetes édes borok, pezsgők, illetve gyöngyözőborok – mellett különdíjat kaptak a szőlő-bor ágazati stratégiában kiemelt bortípusok legjobbjai, valamint a legjobb biobor. A szervező HNT kiemelt szakmai partnere, a Takarék Csoport „A Takarékok Borait” termelő borászatoknak, míg a főtámogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a „Legjobb, ökológiai gazdálkodásból származó friss fehérbor” termelőjének adott át különdíjat. 

 

Érmek:

A kategóriák győztesei:

Nagydíjak:

Különdíjak:

A Takarék Csoport különdíjai:

A legeredményesebb borászat: Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem)

 

Forrás és fotók: HNT sajtóMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!