A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szekszárdit választottak az Év Európai Borszakértőjének

Heimann Zoltán Baden-Württembergben

2011-04-20 | Tóth Adrienn


Szekszárdit választottak az Év Európai Borszakértőjének

Heimann Zoltánt, a Heimann Birtok fejét az "Év Európai Borszakértőjének" választották Németországban. 2011. április 6-án ötödszörre adták át elismeréseiket a Baden-Württemberg Borászati és Állam Minisztériumai. A szekszárdi borásznak járó díj mellett kiemelték a borvidék legszebb fehér- és vörösborát, valamint átnyújtottak egy másik nemzetközi kitüntetést az "Év Ifjú Európai Borászának".


A Németország délnyugati részén elhelyezkedő Baden-Württemberg tartomány hivatalosan két borvidékre, Badenre és Württembergre osztható. Több mint 15 000 hektárnyi termőterületével előbbi a harmadik legnagyobb német borvidék, míg 11 500 hektárjával utóbbi a negyedik. A két termőtáj viszonylag nagy kiterjedése ellenére nem tartozik a legismertebb német borvidékek közé. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy a termelés túlnyomó részét szövetkezeti pincék bonyolítják le, amelyek inkább a kommersz kategóriában ismertek, kevesebb errefelé a kiemelkedő tétel. Arról, hogy miért tartja fontosnak egy német borvidék, hogy saját borai mellett más, külföldi pincészeteket is kiemeljen, Heimann Zoltánt kérdeztük.

Úgy gondolom, nagyon jól mutatja ez a kezdeményezés azt a fajta európai szemléletet, amelyet úgy tűnik, itthon kevésbé látunk át. Adva van egy olyan tartomány, amely több más német borvidékkel szemben nem éppen a magas minőségről híres, és annak érdekében, hogy ezen a képen változtassanak, minisztériumok fognak össze, hogy segítsék a borok feljebb történő pozicionálását.

Ennek elérése érdekében pedig nem kizárólag saját boraikról beszélnek, de azokat két nemzetközi díj által hozzákötik a kontinens más bortermelőihez, beleintegrálják a világpiacba. Megtisztelő számomra, hogy a „European Wineexpert” azaz a „Év Európai Borszakértője” díjat előttem olyan személyiségek vehették át, mint Luciano Sandrone, Piemonte legelőkelőbb alrégiójának, Barolonak vezető borásza, vagy a spanyol Alejandro Fernandez.

Idén úgy tudom, 26 jelölt közül választottak engem. A díjat Baden hercege, Bernhard von Baden adta át, aki különösen felkészült volt családunk múltja és jelene kapcsán.

Milyen helyi gyökerek kötik a most Szekszárdon élő családot ehhez a vidékhez?

Azt a nevünk alapján gondolom mindenki sejti, hogy nem a Vereckei-hágón át léptünk az országba. Kilenc generációval ezelőtt, 1728-ban ebben a tartományban, a Fekete erdőben született meg Michael Heimann, aki később Magyarországon, Szekszárdon telepedett le és alapított családot harminc éves korában.Úgy vélem, sokat köszönhetek német gyökereimnek, az általuk képviselt hozzáállást a mai napig igyekszem megőrizni, hiszen ők, amikor ide érkeztek, a földet munkával foglalták el, az értékteremtés volt a céljuk.

Számomra nagy jelentőséggel bír ez a gesztus, hiszen, ahogy Baden-Württemberget Európához kötik vele, úgy jelentik ki, hogy Magyarország újra és végérvényesen Európa része.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!