A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj és Sonoma testvérváros lett

Májer János nyilatkozott 1. rész

2012-09-14 | Tóth Adrienn


Tokaj és Sonoma testvérváros lett

200 éve született Haraszthy Ágoston, akit az Egyesült Államokban is a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat egyik megalapítójának tartanak. Szerepe több ok miatt is kulcsfontosságú, egyrészt az elsők között ismerte fel Sonoma szőlőtermesztési potenciálját, ennek eredményeként alapította meg itt a máig működő Buena Vista pincészetet, majd egy 1861-es európai útjáról visszatérve 300 szőlőfajtát hozott Kaliforniába, kiépítve a helyi szőlőkultúra bázisát. Többek között a mai napig kulcsszerepet betöltő zinfandel elterjedése is hozzá köthető. Májer Jánost, Tokaj polgármesterét abból az alkalomból kerestük meg, hogy Tokaj és Sonoma testvérváros lett.


Kinek köszönhető e bordiplomáciai lépés?

A Tokaj Kereskedőház Zrt. igazgatója, Dr. Kiss István keresett meg ezzel az ötlettel, aki elmondta, hogy üzleti érdekük fűződik a kaliforniai borászati piacra betörni, és mivel most van Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója, a borászati kapcsolatokat és a civil kapcsolatokat össze lehetne kötni, hiszen mindegyik erősíti egymást.

Majd a Vidékfejlesztési Minisztériumból is jelentkeztek ezzel az ötlettel, és a közvetítésbe bekapcsolódott az akkori Los Angeles-i főkonzul, Bokor Balázs is, aki nagy elkötelezettje a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok fellendítésének, illetve Kaliforniában a szórványmagyarság összefogásának.

Vagyis minden szépen indult, felvetődött a miniszter vagy egy államtitkár látogatása. A Balassi Intézetet bízták meg a szervezéssel, ahol a Haraszthy-évfordulónak adtak prioritást, amerikai részről pedig a Buena Vista borászat tulajdonosa, Sonoma és a Napa-völgy legnagyobb birtokosa, Jean-Charles Boisset kapcsolódott be. Magyar részről a kormányzaton túl a Tokaj Kereskedőház exponálta magát.

E szerint az üzleti és a kormányzati szféra együttműködése szempontjából ideálisnak mondható a történet?

Egy darabig így volt. Aztán kézen-közön, nem tudom miért, a minisztérium kihátrált a programból. Pedig nem kellett volna szégyenkeznie, hiszen a Kereskedőház a Haraszthy 200 Fesztivál csúcseseményére 140 palack prémium tokaji aszút küldött ki, valamint hat gönci hordót, melyekbe beleégették Tokaj és Sonoma címerét. Mondanom sem kell, hogy milyen sikert arattak vele.

A tokaji aszús címkére már rá is nyomtatták a magyar feliratok felé, hogy Buena Vista Winery. Vagyis a Kereskedőház 1999-es borát tiszteletből bevonták a saját flottájukba. Ekkor büszkélkedhetett volna egy magyar politikus, de helyette Varga István kereskedelmi vezérigazgató-helyettes és Varga Béla külkereskedelmi osztályvezető söpörte be a dicsőséget.

A város is egy Faragó Miklós-díszkötettel kedveskedett a Buena Vista tulajdonosának, aki, mikor kézbe vette meghatódott, mert ilyen kiállítású könyvet ritkán fognak kézbe manapság az emberek. Született franciaként Boisset mély megtiszteltetésnek érezte, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. a magyar állam nevében egy 1947-es 6 puttonyos muzeális aszúval ajándékozta meg.

Tokaj és Sonoma testvérváros lett

Ugyanezen az eseményen került sor a két város partnervárosi szerződésének az ünnepélyes aláírására. Sonoma polgármestere, Ms. Joanne Sanders és jómagam Tokaj polgármestereként írtuk alá az okiratot. A barátság megpecsételésének jeléül a sonomai polgármester a nemrégiben elfogadott magyar alaptörvény angol nyelvű változatát és egy Faragó Miklós-könyvet kapott ajándékba Tokajtól.

Milyen események zajlottak kint az Egyesült Államokban?

A legkiemelkedőbb ünnepség a Buena Vista borászat által szervezett Haraszthy 200-as évforduló volt. Számos magas rangú kaliforniai politikus, üzletember, kiemelkedő borász és művész jelent meg. Sajnos mi, magyarok ezzel is melléfogtunk, mert a Duna TV stábja az új épület átadása és a fesztivál előtt egy héttel forgatott a helyszínen, aminek azt hiszem, így sem üzleti, sem egyéb értéke nincs. A fesztiválon kellett volna ott lenni, ahol minket, magyarokat ünnepeltek, és egy emléktáblát is elhelyeztek Haraszthy Ágostonnak.

A másik kiemelkedő rendezvény a fesztiválba építve a partnervárosi szerződés aláírása volt, ahol lengett az amerikai zászló mellett a magyar trikolór is. Az ünnepségeket illetően pedig a magyar nap, amikor a kaliforniai (San Franciscóban, Los Angelesben, Sonomában élő) magyarok adtak elő művészi és műkedvelő produkciókat.

Azt hiszem, az ott élő magyarok jobban őrzik a magyarságukat, mint mi, és sokkal jobban szervezettek. A műsort Zentay Ildikó fogta össze San Franciscóból. A városka főterén van egy szabadtéri színpad, ahol a magyarok mellett talán 200 amerikai is jelen volt, és lelkesen tapsoltak minden produkció után. A felnőttek mellett gyerekek is felléptek, akik szép magyarsággal szólaltak meg.

A kulturális rendezvények között említést érdemel a Vörös és Fehér képkiállítás San Francisco üzleti negyedében, melyet Dárdai Zsuzsa honfitársunk szervezett amerikai és magyar művészek meghívásával. Ezt a rendezvényt is összekötötték borkóstolóval, ahol a magyar borok taroltak. Végezetül a kulturális programok jegyében kivittünk 150 gyermekrajzot, amely Sonoma és Tokaj barátságáról, Haraszthy Ágostonról és a tokaji borról szóltak. Egy nagy iskola aulájában volt a kiállítás. Amerikai partnereink egy 15 000 fős iskolaláncban szintén meghirdették ugyanezt a pályázatot. A rajzok elkészítését őszre várjuk.

Cikkünket holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!