A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji Borbarátnők Bálja a Furmint Február jegyében

Kulcsár Edit nyilatkozott

2013-02-28 | Tóth Adrienn


Február 9-én a Furmint Február jegyében tartották meg a Tokaji Borbarátnők a jótékonysági báljukat. A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen nem csak a tagsághoz tartozó pincészetek furmintjai voltak kóstolhatók, a Mádi Kör palackjai is szélesítették a kínálatot, köztük a három Év Bortermelőjével: a legfrissebb Áts Károllyal, valamint Árvay Jánossal és Szepsy Istvánnal. Az est ételsorát a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai állították össze, élükön Ruprecht László mesterszakáccsal. Az est részleteiről Kulcsár Editet, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnökét kérdeztük.


Hogyan fogalmazható meg a bál koncepciója?

Ennek az estnek évről évre az a legfontosabb célja, hogy méltó módon jelenítse a tokaji borokat. Ennek érdekében magas színvonalon dolgozó éttermeket hívunk meg, hogy készítsék el számunkra azt a báli menüt, amelyet kizárólag fehérborok kísérnek. Idén a furmint volt a jelszó, az egyes fogásokat e szőlőfajta borai tették teljessé.

Mit lehet tudni az idei menüről?

Örültünk annak, hogy az egyes fogásokat a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai állították össze. Annál is inkább, mert a Dining Guide nemrég nyilvánosságra hozott listája szerint az Anyukám mondta kapta meg 2012-ben a Legjobb vidéki étterem díját. Nálunk pedig már évek óta ők vezénylik a bál konyhai hátterét.

Bár úgy hangzik, ez csak az élvezetekről szól, e menü által egy amolyan női edukációs missziónak is eleget tettünk. Hiszen vendégéttermeink nemcsak a konyhában zajló munkájukkal mutattak példát a helyi vendéglátóiparnak, hanem azzal is, hogy közülük több felszolgáló, sőt akár tulajdonos is részt vett az ételek szervírozásában. Úgy gondoljuk, hasznos lehet például a tükörszerviz szélesebb körű megismertetése a régió éttermi kultúrájának emelése szempontjából.

Melyik volt a személyes kedvenc az ételek közül?

Számomra a korianderes libamájkolbász volt igazán kiemelkedő, amit parajfőzelékkel és zempléni vargányával tálaltak. A fogást a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Percze Furmintja kísérte.

A libamáj Tokaj számára fontos alapanyag, hiszen az aszúk mellett, mint az ezen az estén is bizonyításra került, egy nagyobb beltartalmú száraz bor mellett is megállja a helyét. Ha pedig adva van számunkra egy borainkhoz ennyire jól illő élelmiszer, azzal érdemes kísérletezni, és új módon feldolgozni.

Ez a fogás egyébként kivételnek számított, hiszen a többi ételt mind két-két bor kísérte. A menüsort Ruprecht László úgy állította össze, hogy elsőként megkóstolta a borokat, majd ezek aromavilágához és szerkezetéhez alakította az ételkínálatot.

Tokaji Borbarátnők Bálja a Furmint Február jegyében

Mi volt a jótékonyság célja?

A Tokaji Ferenc Gimnázium tehetséggondozó alapítványa számára gyűjtöttünk az idei bálon. Ebbe a gimnáziumba járnak ugyanis a régiónk diákjai. Az alapítvány a hátrányos helyzetű, tehetséges diákokat segíti a nyelvvizsgákra és a felvételikre való előkészítők finanszírozásával.

A gasztronómia örömei mellett általában egy kulturális oldallal is bír a Tokaji Borbarátnők Bálja. Mi volt ez idén?

A „Gombold újra” koncepciójának megfelelően olyan ruhákat mutattunk be – részben babákon, részben pedig oly módon, hogy mi magunk öltöttük fel őket –, amelyek nemzeti viseletünk manapság is hordható formában való megjelenítését teszik lehetővé. Két korábbi évben is tartottunk már divatbemutatókat, de ezt megelőzően mindig csak egy divattervezőre koncentráltunk. Idén azonban egy estén öten is bemutatkozhattak munkáik által.

Mik a borbarátnők tervei a jövőre nézve?

Már kitűztük a következő, a tízedik bál időpontját, 2014-ben március 1-jén találkozunk majd újra ilyen keretek között. Igazán különleges estének ígérkezik majd ez a nap, de erről egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy a Vivat Bacchust már biztosan a vendégeink sorában tudhatjuk.

Amiről azonban többet is mondhatok, az a május 25-ére eső Szent Orbán-nap. A közelmúltban fedeztük fel, hogy itt a közelben, Monokon Szent Orbán-csontereklyét őriznek. Még XIV. Kelemen pápa küldte ide annak biztosítására, hogy jó legyen az aszútermés. Ezt a különleges értéket ünnepélyes keretek között május 25-én hozzuk majd át Tokajba. Bízunk abban, hogy a borvidék turisztikai, sőt borturisztikai értékei bővülnek majd általa.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!