Törlesztettük tartozásunkat a borkultúrának
Ez kéne legyen a nemzeti minimum
2015-11-08 | Bánlaki D. StellaHogyan ismertethetnénk meg a világgal borvidékeinket és borainkat, ha közülünk sokan sem értékelik, értik még igazán? Végre elkészült a kisokos, amellyel Magyarország évtizedek óta tartozott magának.
Régóta készült, de sokkal régebb óta, évtizedek óta készen kellene lennie a Bevezetés a borkóstolásba című kis könyvnek, jegyzetnek. Miután megkaptam, rögtön a párom kezébe adtam. Ő, bár érdeklődő és lelkes borkedvelő, különösebben nem hozzák lázba a boros szakmai témák, nem vett még részt tanfolyamokon, professzionális kóstolókon vagy képzésen. A könyvvel kapcsolatban kérdeznem sem kellett: töltött magának egy pohár mátrai vörösbort, és azzal arra az estére elvesztettem - kiolvasta az egészet.
Nem volt nehéz dolga: a Bevezetés a borkóstolásba mindössze 60 oldal, benne sok képpel, a szöveg pedig lendületes. Mészáros Gabriella és Rohály Gábor egy lélegzetvétellel vezetik át olvasóikat az alapokon. Sőt, nem csak az alapok derülnek ki, és egyáltalán nem csak a borkóstolásról esik szó.
A kóstolási technikákon túl olvashatunk a bor szerepéről életünkben, Magyarország termőhelyeiről, az alapvető borstílusokról, vagy a bor és a gasztronómia kapcsolatáról ("a bor része, és nem kiegészítője a gasztronómiának..."). Ezzel szerzők talán eredeti céljukon is túlléptek, hiszen egyáltalán nem csak a laikusokat szólítják meg. Elvégre tapasztalt borszeretőként sem biztos, hogy frappánsan meg tudnánk fogalmazni, mi az a borkultúra, emlékszünk rá, hogy néz ki egy hagyományos sherry-s pohár, vagy definiálni tudnánk, mikortól számít valaki az alkohol rabjának. Nem beszélve az olyan lexikális dolgokról, mint a különböző borvidékeinkre jellemző talajok, vagy a praktikus információkról, például hogy a különböző bortípusok mit váltanak ki egy-egy ételtípusból. Szóval én is elvesztem a könyvben 1-2 órára, és biztosan ott lesz a polcomon a jövőben.
Ahogy minden háztartás polcára kellene belőle legalább egy. Hiszen ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell a borról - akár már középiskolás korban. Szerencsére közeleg a karácsony!
Könyv:
Bevezetés a borkóstolásba
Mészáros Gabriella, Rohály Gábor
Kiadja a BorMatura Kft.
1490 Ft
Elérhető a Borkollégiumban (1026 Budapest, Pasaréti út 14.), valamint a Borkollégium weboldalán. Bővebb információ az info@borkollegium.hu emailcímen vagy a +36 70 622 1060-as telefonszámon.
A szerzőkről:
Dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus, c. egyetemi docens, a Borkollégium alapítója. Felesége Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus c. egyetemi docens, a Borkollégium igazgatója, vezető oktatója. A Borkollégium hazánk első boriskolájaként elkötelezett híve a kulturált borfogyasztásnak, az ismeretszerző borkóstolásnak. Több szinten, számtalan témában tart tanfolyamokat, mesterkurzusokat immáron húsz éve.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!