Törlesztettük tartozásunkat a borkultúrának
Ez kéne legyen a nemzeti minimum
2015-11-08 | Bánlaki D. Stella
Hogyan ismertethetnénk meg a világgal borvidékeinket és borainkat, ha közülünk sokan sem értékelik, értik még igazán? Végre elkészült a kisokos, amellyel Magyarország évtizedek óta tartozott magának.
Régóta készült, de sokkal régebb óta, évtizedek óta készen kellene lennie a Bevezetés a borkóstolásba című kis könyvnek, jegyzetnek. Miután megkaptam, rögtön a párom kezébe adtam. Ő, bár érdeklődő és lelkes borkedvelő, különösebben nem hozzák lázba a boros szakmai témák, nem vett még részt tanfolyamokon, professzionális kóstolókon vagy képzésen. A könyvvel kapcsolatban kérdeznem sem kellett: töltött magának egy pohár mátrai vörösbort, és azzal arra az estére elvesztettem - kiolvasta az egészet.
Nem volt nehéz dolga: a Bevezetés a borkóstolásba mindössze 60 oldal, benne sok képpel, a szöveg pedig lendületes. Mészáros Gabriella és Rohály Gábor egy lélegzetvétellel vezetik át olvasóikat az alapokon. Sőt, nem csak az alapok derülnek ki, és egyáltalán nem csak a borkóstolásról esik szó.
A kóstolási technikákon túl olvashatunk a bor szerepéről életünkben, Magyarország termőhelyeiről, az alapvető borstílusokról, vagy a bor és a gasztronómia kapcsolatáról ("a bor része, és nem kiegészítője a gasztronómiának..."). Ezzel szerzők talán eredeti céljukon is túlléptek, hiszen egyáltalán nem csak a laikusokat szólítják meg. Elvégre tapasztalt borszeretőként sem biztos, hogy frappánsan meg tudnánk fogalmazni, mi az a borkultúra, emlékszünk rá, hogy néz ki egy hagyományos sherry-s pohár, vagy definiálni tudnánk, mikortól számít valaki az alkohol rabjának. Nem beszélve az olyan lexikális dolgokról, mint a különböző borvidékeinkre jellemző talajok, vagy a praktikus információkról, például hogy a különböző bortípusok mit váltanak ki egy-egy ételtípusból. Szóval én is elvesztem a könyvben 1-2 órára, és biztosan ott lesz a polcomon a jövőben.
Ahogy minden háztartás polcára kellene belőle legalább egy. Hiszen ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell a borról - akár már középiskolás korban. Szerencsére közeleg a karácsony!
Könyv:
Bevezetés a borkóstolásba
Mészáros Gabriella, Rohály Gábor
Kiadja a BorMatura Kft.
1490 Ft
Elérhető a Borkollégiumban (1026 Budapest, Pasaréti út 14.), valamint a Borkollégium weboldalán. Bővebb információ az info@borkollegium.hu emailcímen vagy a +36 70 622 1060-as telefonszámon.
A szerzőkről:
Dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus, c. egyetemi docens, a Borkollégium alapítója. Felesége Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus c. egyetemi docens, a Borkollégium igazgatója, vezető oktatója. A Borkollégium hazánk első boriskolájaként elkötelezett híve a kulturált borfogyasztásnak, az ismeretszerző borkóstolásnak. Több szinten, számtalan témában tart tanfolyamokat, mesterkurzusokat immáron húsz éve.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg"

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

“A Balaton a mi asztalunk”

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!