A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új elnök és új DiVinók

Mi újság a Junibornál?

2015-03-20 | Tóth Adrienn


Új elnök és új DiVinók

Kis Tamással, a Junibor újonnan választott tagjával készített interjúnkhoz kapcsolódunk ma is, hiszen Hernyák Tamást, a Junibor szintén frissen felavatott elnökét kérdezzük arról, milyen tervek megvalósítása áll a szervezet előtt az idei évben. Ezen túl az Győrben és Debrecenben megnyitott DiVinókról és a fővárosi bárok programjairól is többet megtudunk majd Budavári Dórától, aki budapesti DiVinók kommunikációs munkatársa.


Decemberben választottak a Junibor új elnökének. Milyen közelebbi és távolabbi jövőt érintő terveket szeretnél megvalósítani? Vannak olyan súlypontok, amelyeknek nagyobb teret adnál a jövőben?

 

Hernyák Tamás: A Junibor Egyesület harminc fiatal borász együttműködéséről szól. Igazán nagy megtiszteltetés, hogy engem választottak a múlt év végén az elnökükké, de nem gondolom, hogy innentől kezdve minden Junibort érintő eredmény nekem lenne köszönhető. Árvay Angelika elnöklésével elindult egy folyamat, amit most én továbbviszek, de ebben a munkában minden tagnak szerves része van. A sikerek minden juniborász együttes érdeme.

 

Az elmúlt 6 évben szerintem a várakozásokon felül teljesítettünk, ha csak a rendezvényeink sikereire vagy a kiépült DiVino brandre gondolok. Már annak is örülnék, ha ezt a felfelé ívelő görbét hasonló intenzitással működtethetném a jövőben. Viszont, hogy a kérdésedre konkrétumokkal is válaszoljak, természetesen töröm a fejem azon, hogy a jövőben mi újat tehet még le a Junibor az asztalra.

 

Már az év elején két nagyszabású terv is körvonalazódni látszik. Mindkettő inkább szakmai érdekű, mintsem a közönség számára lenne hasznos. Úgy vélem, a Junibor és az egyesületet tömörítő tagok eleget tesznek a saját maguk és a boraik imázsának, ázsiójának emeléséért. Nagyobb az igény a fiatal borászok részéről valamiféle közösség, szakmai összefogás, konzultáció kialakítására, így a jövőben nagy energiákat fogunk megmozgatni ez ügyben.

 

Új elnök és új DiVinók

 

Az egyik nagy lehetőség a Budapesti Corvinus Egyetem és a Junibor együttműködése, amivel kapcsolatban már elkezdődtek a beszélgetések. Szeretnénk, ha a Junibor mint mentor részt vállalhatna az egészen fiatal, pályakezdő-választó borászok szakmai fejlődésében. Legyen szó rendszeres egyetemi előadásokról, személyes közvetlen beszélgetésekről, vagy éppen gyakornoki programok kidolgozásáról. Ez a pozitív közeledés az egyetem részéről személyes véleményem szerint nagy lehetőségeket hordoz magában a jövő borászai számára.

 

A másik tervünk is inkább kifelé szól, mintsem az egyesületen belülre. Szeretnénk, ha a Juniborról nem az a kép rajzolódna ki, hogy egy nagyon zárt, bevehetetlen szervezet. Nem szeretnénk, ha a sok lelkes, tehetséges borász, esetleg egy-két év sikertelen felvételizés után kedvét szegné. Ezért szeretnénk megmutatni mindenki számára, hogy nekünk miről is szól ez az egyesület.

 

Ebből kifolyólag azt találtuk ki, hogy idén szervezünk egy pikniket, egy fiatalborász-találkozót, amit bár a Junibor szervez, mégsem kizárólag rólunk szól majd. Erre a napra minden fiatal borászt várunk az országból. Meg szeretnénk ismerkedni a fiatal borászok legújabb hullámával, hiszen, bár még csak 6 éves az egyesület, mégis lassan már ránk fér egy kis vérfrissítés. Ahhoz pedig, hogy új tagokat vegyünk fel, ismerünk is kell őket, méghozzá alaposan.

 

Gondolom, idén is megszervezitek a Junibor Borünnepet. Lesznek más rendezvények, ahol lehet veletek találkozni?

 

H. T.: Az idei nagy bumm az előbb említett Fiatal Borászok Találkozója lesz. Valóban sokat várunk ettől. Szeretnénk, ha összecsiszolná a szakmát, igazi nagy lélekszámú közösséget építve. A Juniboron belül pozitívumként éljük meg a jó kommunikációt, a gyors és nyílt információcserét. Szeretnénk, ha az egyesületen kívül álló fiatalok is megtapasztalhatnák, hogy milyen egy jó csapatban gondolkodni, és milyen jó az egész magyar borágazatot teljes egészként szemlélni, annak szerves részévé válni. Igazán hasznos előadások is lesznek ezen a pikniken, mert továbbra is a nagyon fontosnak tartjuk a saját szakmai továbbfejlődésünket. Ezen a napon mindent nyíltan, őszintén mindenkivel megosztunk majd.

 

 

Kis Tamást vettétek fel új tagnak. Hogyan fogadja a somlói borokat a Juniborhoz ragaszkodó közönség?

 

H. T.: A Junibor egyelőre 30 borászatot és immár 10 borvidéket fed le az országból. A 22 borvidékhez képest még mindig van hova fejlődnünk. Máról holnapra nem lehet minden borvidékről tagunk, de cél, hogy amennyire színesek a magyar borvidékek, annyira legyen változatos és sokszínű a Junibor tagsága is.

 

A somlói borokat az egész ország szereti, közülük is Kis Tomi borai kiemelkedően szépnek bizonyulnak. Tomi szakmai múltja még nem tekint hosszú évekre vissza, de az eredményei, amit leginkább a borain tapasztaltunk meg, azt mondtatta velünk, hogy köztünk a helye.

 

Az ő új tagsága azon túl, hogy saját sikerének is az elismerése, egy üzenet is egyben. Méghozzá üzenet azoknak a hasonszőrű fiatal borászoknak, akik a pályájuk elején járnak, de nagy terveket szövögetnek. Az üzenet pedig egyszerű: van út a Juniborba, csupán pár dolog: a maximális elhivatottság, a szakmai alázat és a kompromisszum nélküli minőségi szemlélet szükséges.

 

A két budapesti DiVino mellett mára megnyílt a győri és a debreceni üzlet. Milyen visszhangra talált e városokban a borbár és a juniboros borok?

 

Budavári Dóra: A DiVino mint márkanév mára az egész országban ismert lett, így Győrben és Debrecenben is nagyon várták a nyitást a vendégek. Sokan mára a törzsvendégeink lettek. A közönségünk összetételét nem igazán lehet kategorizálni, borszerető emberek, nemtől és kortól függetlenül mindenki megfordul nálunk. A több mint 100 tételből mindenki talál kedvére valót, talán választani a legnehezebb! Érdemes böngészni a honlapot, mert vidéken is kéthetente van fogadóóra, és mindig előrukkolnak valami új programmal. Legutóbb Debrecenben volt a DiVino BorVillamos, minden jegy elkelt rá.

 

A DiVino Bazilika és Gozsdu üzleteiben lassan véget ér az első negyedévre kiírt fogadóórák sora. Milyen programokkal, mely borászokkal készültök a következő negyedévben?

 

B. D.: Ettől az évtől kezdve új stratégiát követünk, fél évre előre megterveztük a borász fogadóórákat, így össze tudtuk hangolni a DiVinók programjait. Budapesten 2 hetente a Bazilikánál, 2 hetente pedig a Gozsduban vannak a fogadóórák, az 3 hónap alatt 12.

 

Az év végére gyakorlatilag az összes juniborász sorra kerül, a honlapon és a Facebookon fent van előre az aktuális program. A Bazilikánál a szülinapünneplés a következő nagyobb megmozdulás, de tavasszal más meglepetéssel is készülünk, és persze alig várjuk már, hogy kint borozhassunk a szabad levegőn, a szökőkút lépcsőjén ülve! A Gozsduban a terasznyitást fogjuk megünnepelni, kikerülnek majd újra a növények, megújul az étlap, friss, tavaszi és szezonális lesz minden.

 

Új elnök és új DiVinók

 

Ugyancsak elindítottátok a DiVino Passport programot. Mit jelent ez pontosan, mennyiben váltotta be az elképzeléseiteket? Lesz folytatás?

 

B. D.: Az első negyedév egész kommunikációja a DiVino Passportra épült. Ez egy pontgyűjtő játékba oltott edukációs kampány, melynek lényege, hogy vendégeink 3 hónap alatt felfedezzék mind a 10 borvidéket. Így esetleg megkóstolnak a kedvenceik mellett olyan borokat is, amiket egyébként nem, és ki tudja, lehet, hogy új kedvencekre találnak. A felszolgálóink segítenek a választásban, ők adják a pecsétet is.

 

Alapvetően a borszerető, visszajáró törzsvendégeink részére találtuk ki, és náluk be is vált, de nagyobb társaságok is szerették, mert együtt könnyebb volt összegyűjteni a 10 pontot. Ehhez kapcsolódva a Junibor blogon hétről hétre bemutattunk egy-egy régiót és a régióban termelő borászokat. Április 1-jével vége a programnak, de ez után is cél, hogy mindig újat tudjunk mutatni a vendégeinknek, és tanítsuk őket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!