A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újra Hárslevelűk Éjszakája

Interjú Kézdy Dániellel

2015-05-21 | Tóth Adrienn


Újra Hárslevelűk Éjszakája

Tavaly indult a hárslevelű szőlőfajtára fókuszáló Hárslevelűk Éjszakája rendezvény, amelyet Kézdy Dániel szervez ugyanúgy, mint a Furmint Februárt. A május 28-án lezajló kóstolónak a Vajdahunyadvár kerengője ad otthont. Bár a kiállítók listája még folyamatosan bővül, már most tudni lehet, hogy a bázist jelentő Tokaj mellett Villányból, Somlóról és Egerből is érkeznek pincészetek. A kóstolóról Kézdy Dániel nyilatkozott a Vinoportnak.


 

Borkóstolók szervezése kapcsán a legtöbben a Furmint Február rendezvény igazgatójaként ismernek. Miért tartottad szükségesnek a Hárslevelűk Éjszakája program elindítását?

 

Már évek óta úgy éreztem, hogy a hárslevelű fajta méltatlanul kevés figyelmet kap, ezért mindenképpen szerettem volna egy olyan rendezvényt csinálni, ami erre a fajtára van kihegyezve, mégsem feltétlenül egy a sok közül.

 

Emlékszel arra, melyik volt az első olyan hárslevelű számodra, amelyet minősége alapján igazán kiemelkedőnek éreztél?

 

Több ilyen volt, de ha egyet kell mondanom, akkor Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelűi voltak talán az első nagy kedvencek 2006-ból és 2007-ből, amik egyértelműen jelezték számomra több évjáraton keresztül, visszatérően, hogy ebben a fajtában is hatalmas potenciál van.

 

A Tokaji borvidékről a top száraz borok kategóriájában még mindig több furminttal találkozunk, mint hárslevelűvel. Mi ennek az oka, és mennyiben látsz változásokat ebben a trendben?

 

A furmintnak sokkal erősebb a marketingje, és korábban is kezdődött a száraz borként való értelmezése. Ezért azok a termelők, akik később kerültek piacra vagy vásároltak új területeket általában a furmintot tekintették kiemelt fajtának, és a legjobb területeikre csak kisebb mennyiségű hárslevelűt telepítettek. A furmint „fő szerepe” még mindig megkérdőjelezhetetlen, de szép lassan elindult utána a hárslevelű is. Én ennek a folyamatnak a lassú erősödését várom a következő évek trendjeiben. 

 

 

Mennyiben tér el az idei második kóstoló az első, tavaly megrendezettől?

 

A tavalyi több szempontból is egy próbaév volt. Idén az időpont és a helyszín is változik. A tavalyi péntekről idén csütörtökre raktuk át a rendezvényt. Bár szólnak érvek a pénteki vagy hétvégi rendezés mellett is, mi mégis úgy érzékeljük, hogy ilyenkor már nagyon sok programlehetőség van, például rengeteg borvidéken helyben, ami amúgy nagyon örömteli. Ezért a hétvégéken már gyakran utaznak az emberek. A helyszín idén a Vajdahunyadvárnál lesz. Ennek az az oka, hogy olyan helyszint kerestünk, ami egyedi, szabadtéri, de eső esetén is meg lehet tartani a kóstolót.

 

Hogyan lehet jegyet vásárolni a kóstolóra?

 

Jegyet vásárolni elővételben érdemes, de akár május 28-án a helyszínen is lehet. A folyamatosan bővülő részleteket az esemény facebook oldalán lehet követni, vagy a Vinoport programajánlójában.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!