A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újratöltve a Szentháromság tér

Kitárta kapuit a Budavári Magyar Borház

2013-06-21 | Tóth Adrienn


Újratöltve a Szentháromság tér

Bár a Budavári Magyar Borház új, a címe alapján valószínűleg sokan pontosan tudják hol található, hiszen több elődje is működött már ezen a helyszínen. A budai vár központi részén elhelyezkedő, borkóstoltatásra és rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínt most új csapat működteti Klemens Ádám szakmai vezető segítségével, akit elsőként arról kérdeztünk, milyen szempontok alapján állították össze a borkínálatot, és vannak-e olyan bortípusok, amelyek kiemelt szerepet kapnak benne.


A hazai borászat legkiválóbb tételeiből állítjuk össze szortimentünket. Közel háromszáz féle borral dolgozunk. Kézműves pincék limitált tételei ugyanúgy megtalálhatóak, mint a volumenben is nagy biztonsággal dolgozó termelők borai, pezsgői. A honi fajtaválaszték különlegességeinek bemutatását a hely kötelességének tartom. 

A kéknyelű, a rozália,a  zenit és a zefír kifejezetten élvezhető tételeit sikerült beszerezni, és a külföldiek is örömmel fogyasztják ezeket a borokat. A kadarkából és a kékfrankosból szintén széles a választék. A sillerszortimentünket is folyamatosan fejlesztjük. Az autochton és a helyi fajtákon túl azonban a világfajtákból készített magyar borok bemutatását is nagyon fontosnak tartom. Az itteni kínálat összeállítása egyrészt egyfajta kultúrmisszió, ugyanakkor a könnyen értékesíthető borok kellő számú bemutatása is nélkülözhetetlen.

Milyen állandó programokkal készültök?

Konkrétan a bor és a borkóstolás köré építjük tevékenységünket. Kéknyelű-budai zöld és átfogó olaszrizling-kóstolósorokat állítunk össze, amelyeket tavasztól-őszig szabadon legeltetett kecskék és tehenek tejéből készült kézműves sajtokkal kísérünk. Mindezek mellett még nyolc-tíz féle, hetente frissülő, tematikus kóstolósorból válogathatnak a vendégeink.

Milyen arányban törekedtek a hazai közönség és a külföldről ide látogató turisták megszólítására?

A hely szeretné a magyar vendégeket is visszacsábítani. Jelenleg szinte csak külföldiek járnak ide. A magyar vendéget behozni, majd megtartani nagyobb kihívás, mint a turistákat megvendégelni. Alapvetően az látszik, hogy a külföldiek érdeklődése nagyobb. Programokban, borokban is merőben mást kíván a hazai és a külföldi közönség. A magyaroknak fontosabb, hogy legyen arca a terméknek. Ők jobban igényelnék a borász személyes jelenlétét.

Újratöltve a Szentháromság tér

Készültök ételekkel a borok mellé?

Hazai húsáru és kézműves sajtok jelentik a borkorcsolyák alapját. A szomszédban működő Magyarság Háza Kávézó és Sonkabárral működünk együtt.

Lesznek egyedi rendezvények is?

Százhúsz főig tudunk rendezvényeket befogadni, illetve kisebb, harminc-negyven fős csoportokat tudunk leültetni a pincében. Jelenleg ifj. Sebestyén András festőművész tárlata látható a házban „Régi idők emlékei” címmel. Most vasárnap rendezi nálunk a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Sommelier Bajnokságot. Pár hete külföldieknek tartottunk egy borházasító játékos programot címketervezéssel, a bikavér jegyében. A borkultúrához kapcsolódóan folyamatos programokkal várjuk az ide látogatókat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!