A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

VI. Etyek Pincefesztivál

Sokadalom két napon át

2008-06-10 | Tóth Adrienn


2008. május 24-25-én hatodik alkalommal rendezték meg az Etyeki Pincefesztivált. Az évről évre egyre nagyobb tömegeket megmozgató eseménynek az időjárás is kedvezett. Ezen a hétvégén nyitva álltak az etyeki pincék kapui, és mindegyikük vendégül látott néhányat az ország legjobb borászai közül, hogy aztán együtt kínálhassák a szomjas érdeklődőket. Nem véletlen hogy a jó felhozatal idén is több tízezer embert csábított a helyszínre.


Már onnan sejteni lehetett, hogy idén is siker várható, hogy a hivatalos fesztiválbuszokon túl a menetrendszerinti távolsági buszok megállóiban is olyan sorok álltak, hogy egy buszra egyszerre nem is fértek fel a borok ifjú barátai. Merthogy többségében fiatalok szánták rá ily módon magukat az utazásra, családok vagy idősebb baráti társaságok szívesebben választották az autóval járó kényelmet, még ha ezért a vezetőnek komoly áldozatot is kellett hoznia.

A falu határán túl azonban nem lehetett messzire jutni a privát közlekedési eszközökkel, onnantól ló vontatta emeletes busszal, vagy kisebb fesztivál mikrobuszokkal közlekedhettek a résztvevők. A több nagy és néhány kisebb helyszínt egyszerűen lehetetlen volt bejárni talán még két nap alatt is. Így hát mindenki saját preferenciái vagy megérzése alapján indulhatott például a Kecskegödör vagy a Körpince felé.

A borok mellett idén több pálinkaház kínálatát is megismerhették az ínyencek. Volt miből választaniuk a falatozni vágyóknak is, azonban szinte mindenhol megtalálhatták kedvencüket klasszikus fesztivál étekként a különböző elnevezés alatt futó kenyérlángosok és a kürtös kalácsok kedvelői. Néhány sajtkészítő mester szintén sátrat ütött a hétvégén Etyeken, például az egri Sándor Tamás, tehéntejből készített sajtkülönlegességeivel.

A hétvége egyik kiemelkedő eseménye a focibarát borászok és a házigazdák számára a vasárnap délután megrendezett BorÁsz – Politikus focimeccs volt. Tiszta szívvel valószínűleg nem hibáztatható a tömeg, aki a labdarúgás helyett inkább a borokra volt kíváncsi. Pedig talán jól jött volna a bíztatás bormestereinknek, akik így bármilyen nagy is volt a csapat, bizony 2:0-ra kikaptak.

A BorÁszok mentségére legyen mondva, hogy a majdnem hetente játszó Parlament SE-vel szemben, amely többek között Keller Lászlóval, Bánki Erikkel és Veress Jánossal állt fel, ők csupán pár órával a meccs előtt kezdtek el együtt edzeni. Juhos Attila, volt FIFA játékvezető vállalta el a bíró szerepkörét, míg a meccs közvetítését Hajdú B. István végezte.

A Pincefesztivál Borszépségversenyének első helyezettje a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2006-os évjáratú, idén debütáló Infusio Cuvée-je lett. A második helyezést Vida Péter 2003-as Szekszárdi Vida Cuvée-je nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az ugyancsak szekszárdi Sebestyén Pince 2006-os Kékfrankos Válogatás bora „lépett”. A fesztivál párlatának az Agárdi Pálinkafőzde Sárgamuskotály Törkölypálinkáját választották, míg az érlelt párlat kategóriában az Etyeki Párlatház - Hernyák Birtok 3 Éves Brandy-je diadalmaskodott.

A kellemes hétvégét megelőző napon egy konferenciára is sor került, amellyel részletesen egy későbbi cikkünkben foglalkozunk. Történt azonban még valami a fesztivált megelőző napon, amely számot tart a lejegyzésre és természetesen gratulációnkra. Pénteken este hirdették ki ugyanis, hogy a fesztiválon kiállító ötven borász által korábban leadott szavazatoknak megfelelően ki lett idén a Borászok Borásza.

A díjat tavaly adták át első ízben, akkor Tokajból Demeter Zoltán vehette át az elismerést. Idén ő is ott volt, amikor Rókusfalvy Pállal együtt a egri Lőrincz Györgynek adták át a különleges kitüntetést. A St. Andrea pincészet szerénységéről ismert borásza a díj átadásakor elmondta, hogy számára egy elismerés értékét az határozza meg, aki adja, így hát a pályatársaitól kapott kitüntetést különös becsben fogja tartani.

Fényképes beszámolónk szombat és vasárnap pillanatait rögzíti, melyet a galériában lehet megtekinteni!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!