Hollandiában szakértők előtt tobzódtak a Villányi Franc-ok
Wine Professional
2017-01-24 | Vinoport
A legszebb Villányi Franc-okat kóstolhatta egy mesterkurzus keretében az amszterdami Wine Professional közönsége január 9-én.
Kik voltak jelen?
Az eseményen a Csányi Pincészet, a Heumann Pincészet, a Jekl Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, a Ruppert Borház, a Sauska Pincészet, a Szemes Pincészet, a Vylyan Pincészet, a Weninger&Gere Pincészet, a Tiffán's Pincészet és a Domaine Mondivin borai mutatkoztak be.
A Wine Professional az európai és Európán kívüli borászatok és éttermek egyik legrangosabb találkozóhelye, a Benelux-államokban ez a legrangosabb bemutatkozási lehetőség a borgasztronómiai szakma, valamint a szakértő és exkluzív fogyasztók előtt.
A borszakmai kiállításon és az azzal párhuzamosan zajló gasztronómiai kiállításon évente közel 1.500 standon több mint 1.200 külföldi kiállító, több száz sommelier, több mint 360 séf vesz részt. A látogatók elsősorban holland, belga és luxemburgi kereskedők és éttermek szakértői, valamint szakújságírók, az érdeklődők száma az idén megközelítette a 12.000-et.
Háttér
A vásárt 15 esztendeje a holland Wine and Food Association szervezi, amely a holland Gault&Millau gasztronómiai kalauz és más szakmai kiadványok kiadója, egyben borversenyek, borbemutatók megvalósító szervezője. A Wine Professional alatt a szakma és a közönség változatos témájú, egy-másfél órás mesterkurzusokon szerezhet mélyebb ismereteket a csúcsminőségű borokról és ételekről, a legújabb irányzatokról.
A Villányi Franc mesterkurzusra a vásár első napján került sor Miranda Beems holland borimportőr borbemutatóját követően. A mintegy harminc résztvevő szakembert Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete köszöntötte. Ez a második év, hogy a Villányi borvidék bemutatkozik az amszterdami kiállításon, ráadásul mindkét évben kiemelten Villányi Franc-ok által. Tavaly Horkay András, a Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Romana Echensperger MW és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője prezentálta a borokat a holland publikumnak.
Idén a villányi borokat Jan van Lissum, a Wine Professional alapítója mutatta be, a borsor a 2016-os villányi Franc&Franc – Villány Invites Europe nemzetközi konferencia szakmai zsűrije által kiválasztott borokból állt, kiegészítve a Tiffán's Pincészet és a Domaine Mondivin boraival. Ez utóbbi egyébként részben Jan van Lissum érdekeltsége is, aki már a kilencvenes években lehetőséget látott a villányi cabernet franc-ban.
Villányi Franc típusok
A holland szakértő 3 csoportot alkotva mutatta be a Villányi Franc-okat. Először a testesebb, erőteljesebb barrique hordóhatást mutató borokról beszélt, majd a holland fogyasztók igényeinek leginkább megfelelő, gyümölcsösebb borokról, végül a Villányi Franc legszebb, érett és csúcson lévő nagyköveteivel örvendeztette meg az élénk érdeklődést tanúsító közönséget.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

„Felnőttkoromban tudatosult bennem egy visszatérő gyerekkori jelenet jelentősége”

Megvan az Év Bortermelője cím 5 idei jelöltje

Kreatív ötletek és tanácsok a turizmus fejlesztésére (nem csak) borászatoknak

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!