A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hollandiában szakértők előtt tobzódtak a Villányi Franc-ok

Wine Professional

2017-01-24 | Vinoport


Hollandiában szakértők előtt tobzódtak a Villányi Franc-ok

A legszebb Villányi Franc-okat kóstolhatta egy mesterkurzus keretében az amszterdami Wine Professional közönsége január 9-én.


Kik voltak jelen?

Az eseményen a Csányi Pincészet, a Heumann Pincészet, a Jekl Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, a Ruppert Borház, a Sauska Pincészet, a Szemes Pincészet, a Vylyan Pincészet, a Weninger&Gere Pincészet, a Tiffán's Pincészet és a Domaine Mondivin borai mutatkoztak be.

 

A Wine Professional az európai és Európán kívüli borászatok és éttermek egyik legrangosabb találkozóhelye, a Benelux-államokban ez a legrangosabb bemutatkozási lehetőség a borgasztronómiai szakma, valamint a szakértő és exkluzív fogyasztók előtt.

 

A borszakmai kiállításon és az azzal párhuzamosan zajló gasztronómiai kiállításon évente közel 1.500 standon több mint 1.200 külföldi kiállító, több száz sommelier, több mint 360 séf vesz részt. A látogatók elsősorban holland, belga és luxemburgi kereskedők és éttermek szakértői, valamint szakújságírók, az érdeklődők száma az idén megközelítette a 12.000-et.

Háttér

A vásárt 15 esztendeje a holland Wine and Food Association szervezi, amely a holland Gault&Millau gasztronómiai kalauz és más szakmai kiadványok kiadója, egyben borversenyek, borbemutatók megvalósító szervezője. A Wine Professional alatt a szakma és a közönség változatos témájú, egy-másfél órás mesterkurzusokon szerezhet mélyebb ismereteket a csúcsminőségű borokról és ételekről, a legújabb irányzatokról.

 

Hollandiában szakértők előtt tobzódtak a Villányi Franc-ok

 

A Villányi Franc mesterkurzusra a vásár első napján került sor Miranda Beems holland borimportőr borbemutatóját követően. A mintegy harminc résztvevő szakembert Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete köszöntötte. Ez a második év, hogy a Villányi borvidék bemutatkozik az amszterdami kiállításon, ráadásul mindkét évben kiemelten Villányi Franc-ok által. Tavaly Horkay András, a Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Romana Echensperger MW és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője prezentálta a borokat a holland publikumnak.

 

Idén a villányi borokat Jan van Lissum, a Wine Professional alapítója mutatta be, a borsor a 2016-os villányi Franc&Franc – Villány Invites Europe nemzetközi konferencia szakmai zsűrije által kiválasztott borokból állt, kiegészítve a Tiffán's Pincészet és a Domaine Mondivin boraival. Ez utóbbi egyébként részben Jan van Lissum érdekeltsége is, aki már a kilencvenes években lehetőséget látott a villányi cabernet franc-ban.

Villányi Franc típusok

A holland szakértő 3 csoportot alkotva mutatta be a Villányi Franc-okat. Először a testesebb, erőteljesebb barrique hordóhatást mutató borokról beszélt, majd a holland fogyasztók igényeinek leginkább megfelelő, gyümölcsösebb borokról, végül a Villányi Franc legszebb, érett és csúcson lévő nagyköveteivel örvendeztette meg az élénk érdeklődést tanúsító közönséget.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!