A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinalies Internationales 2010

Három arany- és tíz ezüstérem a hazaiaknak

2010-03-25 | Tóth Adrienn


Február 26-a és március 2-a között rendezték meg Párizsban a Vinalies Internationales borversenyt. A megmérettetésre ez alkalommal 39 országból neveztek, az indulók száma pedig egy híján 3200 volt. Az éremarány a nemzetközi szabványoknak megfelelően nem lépte túl az indulók 33%-át, összesen 266 aranyat és 778 ezüstöt osztottak ki az indulók között.


A három hazai aranyérem közül az elsőt az Etyek-Budai borvidéken dolgozó Nyakas Pince hozta haza 2009-es Irsai Olivérjével. A Vinoportnak Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a pincészet borásza elmondta, fontosnak tartják, hogy szinte minden nagyobb külföldi borversenyen induljanak, hiszen azon túl, hogy ez a pincészet hírnevét is öregbíti, egy-egy hungaricum szőlőfajtából készült bor jó szereplésével az egész magyar borászat nemzetközi pozícióját is támogathatják. Beáta ezért örült annak, hogy aranyérmüket az Irsai Olivérrel szerezték meg.

A főborász ezen túl az ezüstérmes, 2009-es Müller Thurgau, azaz Rizlingszilváni kapcsán arról is beszámolt nekünk, hogy bár tapasztalatai szerint a rizlingszilváni – ha egyszer megkóstolják - ízlik az embereknek, azt ismeretlenül mégsem szívesen veszik le a polcról. Az ilyen és ehhez hasonló visszajelzések sokat segíthetnek a szőlőfajta hazai elfogadtatásában.

A Patricius Borház 2003-as Tokaji 6 Puttonyos Aszújával érdemelte ki a legfényesebb érmet. Molnár Péter birtokigazgató a versennyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Franciaországot fejlett gasztronómiai és borkultúrája miatt referencia-országnak tekintik, ezért tartották lényegesnek, hogy elinduljanak a párizsi Vinalies Internationales borversenyen. Fontosnak érzik, hogy a fogyasztók felé a rangos nemzetközi megmérettetésekről is legyen visszaigazolás.

A 2003-as évjáratról Péter elmondta, hogy kivételesen jó adottságokkal bírt. A meleg idő ellenére nem égtek el a savak, így a 6 puttonyos aszúban a 185 gramm/liter maradék cukor mellett megmaradt 9,1 gramm/liter sav, ami elegáns egyensúlyt, harmóniát biztosít. A pincészet három éven keresztül érlelte hordóban a tétel, ezt követően pedig egy hosszabb palackos érlelésre került sor. A bor jelenleg még a pincében készülődik, a tervek szerint körülbelül fél év múlva kerül majd piacra.

A harmadik aranyérmet a Törley Pezsgőpincészet kapta 2006-os Chardonnay Brut pezsgőjéért. Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere szerint a siker kulcsa az a tény, hogy a Törley Pezsgőpincészet – a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig – valamennyi munkafolyamatot maga kontrollálja, illetve végzi, tehát a bor és pezsgőkészítési technológia egy kézben van.A Törley Chardonnay Brut száz százalékban chardonnay szőlőfajtából készült, amelyet az Etyek-Budai borvidék azon területeiről válogattak, amelyek pezsgőalapbor készítéséhez leginkább megfelelnek. Az elkészített pezsgőben alapkövetelménynek tekintik az üde savtartalmat, amelyre azért van szükség, hogy az egyensúlyba hozza a likőrözés során hozzáadott csekély cukrot. E tradicionális eljárással készített pezsgő legkevesebb 24 hónapig érlelődik a pincékben. Az eljárás része, hogy a pezsgő ugyanabban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A tradicionális módon előállított pezsgőkre a másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág jellemző.

Végül következzen a teljes magyar éremtáblázat:

Aranyérem

Nyakas - Budai Irsai Olivér 2009
Patricius - Tokaji 6 puttonyos aszú 2003
Törley - Chardonnay Brut 2006

Ezüstérem

Bock - Villányi Cuvée Barrique 2004
Chapel Hill - Chardonnay Brut pezsgő
Eszterbauer Borászat - Tivald Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007
György Villa - Etyeki Sauvignon Blanc 2009
Merfelsz Pince - Doppio 2007
Nyakas - Budai Müller Thurgau 2009
Sebestyén - Szekszárdi Grádus 2006
Takler - Bartina 2006
Takler - Regnum 2006
Tokaj Major - Chateau Hellha Tokaji 5 puttonyos aszú 2004

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!