Vinitaly 2010
Beszámoló, saját tapasztalatok és tippek
2010-04-20 | Szántó TiborVerona a turisztikai szezon kezdetén adott otthont Olaszország legnagyobb borkiállításának április 6-11. között, immár negyvennegyedik alkalommal. A méretek megdöbbentőek: közel 10 000 négyzetméter alapterületen 4200 borászat teljes kínálatával, több mint 105 000 hazai és 45 000 külföldi látogatóval. Első ránézésre befogadhatatlan ennyi információ, így csak átgondoltan érdemes nekivágni.
Mi is a Vinitaly?
Nagyobbrészt olasz borászatok, borászati technológiák, és helyi élelmiszerek évenkénti mustrája, professzionális szinten. A Vinitaly négy fő részből áll: a névadó - és egyben legnagyobb felület - a borászoké, de emellett külön egység az Enolitech, amely borászati technológiát és kiegészítőket vonultat fel (megjegyzendő: egy borász sokat tud spórolni, ha itt rendel), valamint a SOL, amely egy Oliva olaj és bogyó kiállítás és az AgriFood, amely pedig egy élelmiszer-alapanyag kiállítás.
Mivel nem ez az első Vinitaly, amelyen jártunk, így már tudatosan indultunk kóstolni. Miután bejutottunk a kiállításra, egy katalógus vásárlásával kezdtünk, másképp időnk nagy részét alternatív útvonalak felfedezésével töltöttük volna a standok megtalálása érdekében.
A Vinitaly-n a legjobb kóstolási gyakorlat, ha nem a pultnál állva, hanem a standon belül ülve végezzük azt, hogy a hangzavartól távol tudjunk koncentrálni a borokra. Ehhez előre megbeszélt találkozókra mentünk, így be tudtuk osztani az időnket. A jegyeket érdemes volt előre kinyomtatni, így a megfelelő kapuhoz állva gyorsan bejuthattunk.
Hogyan érkezzünk meg és kommunikáljunk a kiállítókkal?
Az első és legfontosabb a dolog maga, a bejutás. Minden reggel 10 000-20 000 ember szeretne belépni, fontos, hogy a megfelelő kapuhoz álljunk be, miután hozzájutottunk a jegyünkhöz. A pavilonokon belül - jobb esetben - vannak információs pultok, általában beszélnek angolul is, sokszor nagy segítséget jelentenek. A borászatoknál inkább a fiatalabb korosztály beszél angolul, az idősebbekkel általában csak olaszul kommunikálhatunk.
Hogyan lehet kóstolni a rendezvényen?
A belépő megvásárlása után szabadon lehet kóstolni, a pincészetek alaphelyzetben általában 2-4 bort kínálnak minden standnál, a komolyabb borokat csak külön kérésre szokták kitölteni. Tiszta poharakat a standoknál kapunk, amelyet a kóstolás végén ott lehet hagyni, a személyzet folyamatosan elmossa őket.
A kiöntő edény alap dolog, és amennyiben szimpatikusak vagyunk, mindig megkínálnak néhány helyi specialitással, mint a pecorino, a grana padano, a speck, a prosciutto vagy az amaretto.
A kiállítók
Minden pavilon egy adott tartományt képvisel, a kisebb tartományok esetenként össze vannak zárva. A pavilonok általában minden évben új dizájnnal próbálják becsábítani a látogatókat, megjegyezzük, nem kell túlzottan noszogatni őket. Amit meg kell érteni, túl nagy a kiállítás, hogy egy átlag halandó minden pavilont végigjárjon, ezért nagy a versengés a tartományok között.
A kereslet nagyságát jelzi, hogy nincs elég pavilonfelület, például Szicília (és még többen) mobil pavilonban jelennek meg, amelyet a szabad placcokon állítanak fel. A látogatók becsábításáért idén már világsztárokat is bevetettek, Marche tartományt például Dustin Hoffmann népszerűsítette.
A látogatók
A szakmai napokon (csütörtök-péntek) általában öltönyös, nyakkendős, aktatáskás üzletemberek szaladgálnak és próbálják megtalálni az adott standokat, és jobbnál jobb üzleteket kötni. A hétvégén viszont előkerülnek a borrajongók is.
Tapasztalat, hogy az olasz látogatók nagyon nyitottak a hazai borokra, sokat kérdeznek, és persze szeretnek inni is, úgyhogy délutánra néhányan már jó hangulatban voltak.Mégis a több tízezer látogató közöl senki nem lépi át azt a bizonyos határt, kulturált marad az egész esemény.
A Vinitaly és az Olasz Sommelier Szövetség
Az olasz sommelier szakma a legnagyobb és legjobban szervezett a világon. A szervezetet 1965-ben alapították, minden tartományban megtalálható, és több mint 50 000 tagot számlál. Mindegyikük egyenruhát hord, nagyon felkészültek és profi szakemberek.
A nagyobb cégek főállásban alkalmaznak sommelier-t. A kiállítás ideje alatt az adott régió adott borászatánál szintén helyi sommelier segít a borok kóstoltatásánál.
Nem utolsó sorban tanácsokat ad bor-étel párosításokhoz.
Verona: a divat és a bor kapcsolata
Az olasz szemlélet nem csak egy termékről, például a borról szól, ők inkább tartományokban gondolkoznak. Az óvároson belül egymásba érnek a ruhaüzletek. A kirakatokban nem csak ruha költemények találhatóak meg, hanem a kedvenc palackok is. Ha az egyik ágazat nem megy, a másik is hanyatlásnak indul, ezt tudják is nagyon jól, nem véletlenül reklámozzák egymást.
Osteria, Trattoria, Ristorante
A kiállításra több tízezren érkeznek, akik a városban is alszanak és természetesen ott is vacsoráznak. Csak szezonális, friss alapanyagokból készült ételekkel találkozhatunk és hozzá pazar helyi borokkal. Prosciutto, grana padano és gorgonzola nélkül nagyon nehezen tudnak létezni. A belvárosi helyek este tömve vannak, ha nem foglaltunk asztalt előre, csak a külső részen tudunk leülni.
A zárás és nyitás között
A szervezők nem bízzák a véletlenre a városba érkezők szabadidejének eltöltését. Minden este az Aréna melletti téren „Enoteca di Vinitaly” névvel rendezvényeket szerveznek kóstolókkal, jazz koncertekkel. Mi is jártunk bent, szenzációs hangulat volt, hihetetlen, hogy egy kiállítási nap után este is lehet még ennyit inni.
Utazás
A belvárosból a Fiéra direkt járatokat üzemeltet, ill. a helyi közlekedési vállalat buszaival lehet közlekedni. Türelmeseknek a taxi is szóba jöhet.
A városközpont kb. 3 km séta, ha valakinek van még rá energiája. A kiállítás után minimum egy óra visszajutni a városba tömegközlekedéssel, kocsival ne is próbálkozzunk, az autópályán áll a sor vége.
Költségek
Szállás: 70-150 EUR között per éjszaka két ágyas szobában. A kiállítás idejére szállást fél-egy évvel előbb célszerű foglalni.
Katalógus: kicsi (kihívás használni) 4 EUR, nagy (minden részletesen benne van) 30 EUR.
Belépő: napi 30 EUR, teljes kiállításra 80EUR (szakmai látogatóknak díjmentes pass)
Vacsora: menü 12 EUR-tól
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!