A pincészet borbemutatása
A múlt és nagyapáink megidézése csak a kadarkával együtt lehetséges. Ha felismertetjük a világfajtáktól teljesen eltérő különleges értékeit a világgal, akkor talán jövője is lehet. Mi ezért dolgozunk. Jellemzés (Pécsi Borozó): Kadarkából nem könnyű megtalálni az igazit. A pincészet erre a fajtára a legbüszkébb, s a titkot János szívesen meg is osztja: sokféle klón, abból is különböző korú ültetvények (van náluk 100 éves is), s a pár hetes nyílt fakádas erjesztés után a bor több hordót (fát) nem is lát. Intenzív, behízelgő, főleg málnás-cukorkás, puncsos illat. Ízben folytatódik a gyümölcsös-fűszeres vonulat, szép kerek, könnyed, ahogyan azt egy kadarkától várjuk. Bájos, kedves, harmonikus, szép bor. Hogy milyen lehetett nagyapáik kadarkája, azt nem tudom, mindenesetre ilyen ízig- vérig kadarka, ízig-vérig szekszárdi illik a lokálpatrióták zászlajára. A szép boroktól könnyen lelkesedem, így jegyzetem végére került egy HIBÁTLAN felirat, nagyapának pedig bevallottam, hogy szerelembe estem...Iványi Emese.
Érlelési információkFakádon erjesztés után tartályos érlelés. |
Hol vásárolható meg
Corvinum/Raiker, Borfalu Vinotékák, El Hordó Borszaküzlet, Vinopolis, Borpont Győr, Ezerjó Szeged, Pampetrics Keszthely, Radó Vinotéka Pécs, Veressbor Székesfehérvár. Teljes lista a honlapon.
Eszterbauer Borászat bemutatása
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Őseik tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi "paraszt-polgári" világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.