A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vylyan - Mandolás vertikális kóstoló 2011-2009-2006

Ipacs Szabó István kommentárjaival

2013-10-16 | Tóth Adrienn


Vylyan - Mandolás vertikális kóstoló 2011-2009-2006

Új sorozatunkkal azon túl, hogy a borgyűjtőkre gondolunk, azoknak is kedvezni szeretnénk, akiket érdekelnek a meghatározó magyar borok fejlődési görbéi, és egyben az évjárat, valamint a különböző szőlészeti és borászati lépések hatásai egy bor fejlődésére. Miután tegnap a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Cabernet Franc vertikálisának egyes borait vettük sorba úgy, hogy saját leírásainkat a pincészet főborászától, Ipacs Szabó Istvántól kapott háttér-információk kísérték, ma három Mandolás következik.


A Vylyan Villányi Cabernet Franc vertikálisról írt cikkünkhöz kattints IDE!

Tekintettel arra, hogy a következő elemzésre kerülő három bor mind olyan évjáratokból származik, amelyek adottságai és az akkor alkalmazott szőlészeti és borászati koncepció az előző cikkünkben kifejtésre kerültek, most nem boronként közöljük a részleteket, hanem egyben, a borleírásokat megelőzően.

Ipacs Szabó István: Már az egyes szőlőfajtákhoz illő termőtájak kiválasztásakor sejtettük, hogy a Mandolás-dűlőben illő otthonra talál a cabernet franc, ezt bizonyítja az is, hogy itt hoztuk létre a legnagyobb, e fajtából álló ültetvényünket. A különböző területekről származó cabernet franc-okat külön dolgozzuk fel, ez teszi lehetővé, hogy elkészüljön ez a dűlőválogatás-fajtabor. A tétel azért is különleges, mert nemcsak területi alapon válogatott, hanem egyben hordóválogatás is.

A Mandolásban lévő cabernet franc 2003-ban fordult termőre. Olyannyira elégedettek voltunk a termés egyedi minőségével, hogy eldöntöttük, kiemelkedő években önállóan is palackozzuk. 2004 és 2005 nem erről szólt, így a gyönyörű 2006 volt a Mandolás első évjárata. E három, a 2011-es, 2009-es és 2006-os Mandolás közül az utóbbi, a 2006-os a legerőteljesebb, a 2009-es már visszafogottabb, kifinomultabb, míg a 2011-es számomra a leginkább légies, virágos, gyümölcsös a három bor közül.

Igyekszünk az alkoholtartalmat kordában tartani, amennyire lehet. Persze ez csak egy határig valósítható meg, hiszen a köztudottan meleg termőhelyen, Villányban vagyunk, és a cabernet franc szőlőfajtáról van szó. Látható azonban, hogy az alkoholok e törekvésnek megfelelően csökkennek, az utolsó, a 2011-es már 14% körüli, míg a korábbiakra a 15% fölötti alkohol volt a jellemző.

Vylyan - Mandolás vertikális kóstoló 2011-2009-2006

Mandolás – hordóminta 2011

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Vinoport: A bor illatában a gyümölcsös karakter egészen tömény, kissé még zárt; ennél jelenleg markánsabb a pörkölési jegyek megjelenése, és érezhető az alkohol melegítő hatása is. A korty ízvilágát egy édes érzet határozza meg, köszönhetően az egyelőre domináns vaníliának, a jelentős extrakt- és alkoholtartalomnak. A szerkezet és az aromatika egy irányba mutat; fiatalsága jegyei mellett integrált kompozíciót alkotnak a fűszeres ízek, a masszív, de érett tannin, a vastag, húsos gyümölcsösség és a jelentős test. Tovább 

Vylyan - Mandolás vertikális kóstoló 2011-2009-2006

Mandolás 2009

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

V.: Erőteljes, tartalmas illattal bír a bor, benne a gazdag, sötét bogyós gyümölcsösség áll az előtérbe, a hordós érlelés füstös, teafüves jegyei a háttérbe szorulnak. A zamatos ízek határozzák meg a kortyot, köszönhetően annak, hogy a savérzet is legalább olyan erővel lép fel, mint a tannin. Az illattal párhuzamosan megjelenő, édes tónusú szilvát és cseresznyét fűszerek járják át, olyannyira magabiztosan, hogy a kissé még tapadó tanninérzet mellett is ők vonják magukra a figyelmet. Tovább 

Vylyan - Mandolás vertikális kóstoló 2011-2009-2006

Mandolás 2006

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Erőteljesen, gazdagon jelennek meg a gyümölcsös illatok ebben a pohárban, és mindezt vanília, kávé és föld kíséretében teszik. A korty is koncentrált és tartalmas. A kompozíciót a jelentős test, a magas alkohol, és a masszív tanninok határozzák meg, de a közepes savérzet miatt mindezek mellett hangot kapnak a kifejező, zamatos ízek, rengeteg piros és erdei bogyós gyümölcs formájában. Kifejező, súlyos kompozíció, nem tapasztaljuk benne a fáradás nyomát. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!