Vylyan Villányi Cabernet Franc vertikális kóstoló 2011-2000
Új sorozat indul
2013-10-15 | Tóth AdriennImmár hat éve kóstolunk a szerkesztőségben, egyre nagyobb sűrűséggel, az utóbbi években immár heti rendszerességgel. Ilyenkor az esetek többségében egészen friss vagy akár a bevezetés előtt álló tételekben mélyedünk el, hogy aztán úgy mutathassuk be olvasóinknak a megkóstolt borokat, hogy a leírások alapján minél többen el tudják képzelni, mi kerül a poharukba, ha megvásárolják a palackot.
Ezen a szisztémán nem is szeretnénk változtatni a jövőben, viszont alkalmanként megtoldanánk a borbemutatásokat az idő tényezőjével, egymás mellett kóstolva meg ugyanannak a bornak több évjáratát, gondolva a borgyűjtők igényeire.
A sort a Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Franc-jaival és Mandolásaival kezdjük, a minél komplexebb értelmezés érdekében pedig jegyzeteink mellett az egyes borok készítésére és az adott évjáratra vonatkozó kommentárokat is közlünk készítőjüktől, a pince főborászától, Ipacs Szabó Istvántól.
Villányi Cabernet Franc 2011
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Vinoport: A közepes intenzitású, meleg tónusú illatot elsőre érett, sötét bogyós gyümölcsök töltik ki, majd idővel a fűszerek és a pörkölési jegyek válnak meghatározóvá. A bor fiatalsága elsősorban a struktúráján érződik, a beltartalomra utaló szerkezeti elemek rendelkezésre állnak, ugyanakkor még a hordóminta státuszához illően markánsak, vadócok. A jelentős alkohol- és tanninérzet mellett arányos savak, valamint csokoládés, kávés zamatok töltik ki a kortyot. A borban rejlő potenciálra a lecsengés hosszúságából és kiegyensúlyozottságából következtethetünk. Tovább
Ipacs Szabó István: A bor még palackozás előtt áll. Ugyan a hordóból már kivettük, és megtörtént a hordós tételek házasítása is, de a letöltésre várhatóan csak decemberben kerül sor, így a 2011-es évjárat a terveink szerint két-három éven belül kerül piacra. 2011 egy klasszikus, meleg év volt, olyan amilyeneket mi szeretünk itt, Villányban. Ahogy a többi borunknál, ennél a tételnél is törekszünk a borkészítési folyamatok finomhangolására, egyszerűsítésére. Mindezt annak érdekében, hogy a borok már fiatalon is szép formájukat hozzák, melyet aztán a cabernet franc-ok sokáig képesek is megőrizni. Ennek érdekében például csökken a körfejtések száma, kevesebb oxigénnel érintkezik a bor, valamint visszafogjuk az új hordók mennyiségét is.
Villányi Cabernet Franc 2009
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Bár elsőre lekváros karakterű gyümölcsösséget érzünk a bor illatában, ez hamar átalakul áfonyára, fekete ribizlire alapuló, hűvös tónussá, amelyet nem édes hangulatú, hanem inkább pikáns fűszerek kísérnek bors és babér formájában. A bor szerkezete még fiatalságról árulkodik, egyelőre kissé még tapadó tanninjai jelennek meg vezető szerkezeti elemként, de ezek engedik szóhoz jutni a szőlőből származó zamatokat; a fűszeres és a pörkölési jegyek itt már a háttérbe húzódnak, és a lecsengésben kerülnek újra főszerepbe. Tovább
I. Sz. I.: A 2009-es évre is hosszú, meleg ősz volt a jellemző, amely igazán karakteres borokat képes adni. E bor esetében még a 2000-es évek első évtizedére jellemző vörösboros szemlélettel dolgoztunk. Így az eleve erős alapanyagot biztosító, meleg évjáratban tovább kint tartottuk a szőlőt a tőkéken, majd hosszabb macerációt alkalmaztunk, amely jellemzően magas alkoholtartalmat és erőteljes tanninokat eredményezett. Masszív, tartalmas bor született, amely várhatóan szépen érik majd, szerintem például sokkal szebben, mint a 2008-asok.
Villányi Cabernet Franc 2008
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Az elsőként feltűnő propoliszos, mézes asszociációk az átlagosnál hűvösebb évjáratra és a palackos érlelésre utalnak a pohárban; az illat központját ugyanakkor bogyós gyümölcsök és vanília adja, mindezeket kevés bőr és dohány kíséri. Kóstoláskor bár érezhető a tanninok jelenléte, ezek már a kompozícióba épülők. A test közepes súlyú, a savak lágy tónusúak, az alkoholérzet a közepesnél magasabb. Az aromatikát aszalt szilva, fekete cseresznye, étcsokoládé teszi gazdaggá. Tovább
I. Sz. I.: Szeptemberben szedtük a cabernet franc-t 2008-ban, az évjárat inkább átlagosnak, mint kiemelkedőnek volt mondható. Az ilyen esztendőkben nagy jelentősége van a precíz válogatásnak, ennek és az eleve alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhetően a 2008-as palackszám kifejezetten alacsony. Szükség volt a palackos érlelésre, de úgy gondolom, mára jól fogyaszthatóvá vált a bor. Mindennek ellenére én érzek benne egy törést: téglás tónusú színe, likőrös aromái a 2002-es évjáratra emlékeztetnek. Úgy gondolom, ahogy azt, úgy ezt sem kell évtizedekig érlelni, meg kell inni! Ugyanakkor el kell mondani, hogy minden szempontból vállalható bornak tartom, nem úgy, mint a 2010-est, amikor egyáltalán nem palackoztunk franc-t.
Villányi Cabernet Franc 2007
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Az első szippantásokkor kifejezetten fiatalosnak, gyümölcsközpontúnak hat a bor illata, ahogy azonban nyílik és kerekedik, kifejezésre jutnak benne a dohányos, avaros, fűszeres jegyek is, amelyek az érlelésnek köszönhetően egybesimulnak a primer illatokkal. Korához képest a korty dinamikája is erőteljes, benne a savérzet kapja a vezető szerepet, a tannin szilárd oszlopként áll ezek mellett. Mindezek a korty első felében elveszik az alkohol erejét, amely inkább a lecsengésben tűnik fel. Az aromatika a csokoládés, bőrös, sötét bogyós, édes fűszeres asszociációkról szól. Tovább
I. Sz. I.: Ez egy igazán forró és a fogyasztók körében népszerű év volt. Mi féltünk attól, milyen hatással lesz az aszályos, meleg klíma a szőlőre és a belőle készülő borra, ezért igyekeztünk minden lépést megtenni annak érdekében, hogy az évjárat szélsőséges adottságait tompítsuk. Ennek eszközei voltak a korai szüreti időpontok, a lerövidített héjon áztatás, amely a megelőző, 2006 hat hetével szemben, ekkor mindössze két-három hét volt. Ugyancsak ide sorolható az alacsonyabb erjesztési hőmérséklet és a lerövidülő hordós érlelés. Ez az évjárat nem volt könnyű, ugyanakkor számomra is meglepetést jelent, hogy milyen szépen fejlődnek a borok.
Villányi Cabernet Franc 2006
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Bár a pohárba töltéskor kissé visszafogottnak hat, mégis egyértelműen érezhetőek érett, egymásba olvadó, avaros, gyümölcsös illatjegyei. Megszelídült, a figyelmet hosszan lekötő illatkarakter. A kortyot a magas beltartalom és az alkohol együttese által kialakuló édes hangulat határozza meg. A kompozíció kerek: a tannin belesimult, az aromatika egységes, így egy bársonyos, áfonyára, szederre, vaníliára és más fűszerekre hangolt összkép alakul ki. Az érlelés jegyeit büszkén hordozó tétel. Tovább
I. Sz. I.: 2009-hez hasonlóan a változatos nyarat itt is egy sokáig tartó, enyhe ősz követte. Sőt az ezt követő téli hőmérséklet is magasabb volt a szokásosnál. Kis termésmennyiséggel, ugyanakkor koncentrált, nagy borokkal számolhattunk ebben az évjáratban. Az a meglepő e franc-okban, hogy még mindig azt mondanám, hogy érlelést igényelnek, a 2007-esek bájosabbnak tűnnek a 2006-osokhoz képest, a két bor számomra helyet cserélt, 2006 lassabban fejlődik. Mindebben persze szerepe volt annak is, hogy a jó alapanyagból igyekeztünk minél többet kihozni, és ennek jegyében extrém hosszú ideig tartó héjon tartást és hordós érlelést alkalmaztunk. A 2006-os franc annyira jellegzetes, hogy vakon kóstolva könnyedén fel lehet ismerni.
Villányi Cabernet Franc 2003
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Meglepően friss gyümölcsös karakter határozza meg a bor illatát, a meggy és a szilva jelenléte tisztán érezhető benne. Mindezek mellett pörkölt olajos magvak és dohány teszi teljessé az illatvilágot. A korty is kifejezetten dinamikus, hála a még mindig talpon lévő savaknak. A hordó fűszerei mellett az aromatikában kiegyenlítetten jelennek meg az illattal párhuzamos, sötét bogyós gyümölcsös ízek. Jelentős testtel, tannin- és alkoholtartalommal bír a bor, de ezen elemek mára eggyé integrálódtak. A korty hosszú utóízzel zárul. Tovább
I. Sz. I.: Karakterében a 2000-es, a 2003-as és a 2006-os nagyon hasonló évek voltak. 2003 azért különösen érdekes, mert ekkor fordult termőre több új telepítésünk, a sok szűztermés pedig illatos és aránylag gyorsan érő borokat eredményezett.
Villányi Cabernet Franc 2000
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
V.: Hosszú életének végéhez közeledik ez a bor, ugyanakkor kóstolásakor ma még elmondható, hogy méltóságteljesen öregszik. Tiszta illatában elsősorban birset és almát fedezünk fel, ezek mellett ugyanakkor ott van az ánizs is. A közepes súlyú korty aromatikailag visszafogottabb, de szerkezetében még összetartanak az elemei. Az alkoholérzet a hosszú palackos érlelés során kialakuló, érett, enyhén édes tónusú ízvilággal együtt melegséget hoz létre a kortyban; a savak lekerekedtek, a tannin még jelen van a kompozícióban. Tovább
I. Sz. I.: Ez volt az 1996-os telepítés első igazi termése, kicsi volt a mennyiség, az öthordónyi borból mindössze 1500 palack készült. Terméskorlátozást már akkor is alkalmaztunk, s korán szüreteltünk, mert mind a sav, mind a cukor egyszerre és gyorsan emelkedett a szőlőben. Akkor először számítási hibára gondoltam, mert nem értettem a jelenséget, ma már tudom, hogy a szőlőbogyóban beinduló töppedésről, koncentrálódásról volt szó. Ezt a jelenséget nemcsak a cabernet franc, hanem az összes kék szőlőnél tapasztaltuk, ezért úgy döntöttünk, mindent egyszerre leszedünk. Emlékszem, a portugieser és a cabernet fürtjei egymás mellett kerültek a pincében. Ezt a mai napig jó döntésnek tartom, pedig nagy dilemmát jelentett, hogy helyesen tettük-e, hogy akkor végeztünk a szürettel, amikor a borvidék még csak a felénél tartott.
Hamarosan a Mandolás-sorral folytatjuk ITT.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!