A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy Szigeti, aki nem veszedelem - Viszont veszedelmesen jó pezsgőket készít!

2011-11-25 | Cseh Gábor



Látogatás a Szigeti Sektkellerei-nál Gols-ban, Burgenland, Ausztria

Egy Szigeti, aki nem veszedelem - Viszont veszedelmesen jó pezsgőket készít!

Jó sorsunk november elején kies Kárpát-medencénk nyugati fertályába sodort – s nem először. S ha ismeritek a csillagokkal telt italok iránti olthatatlan (oltható!) szomjamat, akkor már sejthetitek, hogy be kellett térnünk kilenced-magammal a Fertő-tó keleti partjához közel fekvő kisváros, Gols neves pezsgőpincészetébe egy kis szakmai tovább-képzésre. (Az már csak érdekesség, hogy ezen 4000 fős kis település több, mint 90 (adóraktáros) borászatnak is székhelye a számtalan vinotéka mellett!)

Egy Szigeti, aki nem veszedelem - Viszont veszedelmesen jó pezsgőket készít!

Peter Szigeti, a pezsgőpincészet (www.szigeti.at) lelke és motorja régi ismerősöm, így örömmel üdvözöltük újra egymást. Nagyapja magyarként még Győr mellől vándorolt el, felesége, Anita magyar és gyermekeiket kétnyelvűnek nevelik. Kevés embert hallottam ilyen odaadással, szerelemmel és hozzáértéssel, nemzetközi kitekintéssel és kulturális háttérismerettel beszélni a pezsgőkészítés minden pillanatáról. Szigorúan ellenőrzött mustfelvásárlás kizárólag Burgenlandból, a terroir-szemléletet közelítő alap-must összeállítás, az alapborok odafigyelő erjesztése részben fahordóban, részben acéltartályban, az eredeti champagne-i élesztő lassú, óvatos elszaporítása, a sokhónapostól másfél évig terjedő palackos erjesztés, a ma már mechanizált rázás, degorzsálás, likőrözés számtalan olyan apróságával ismerkedtünk meg, aminek hatására nemcsak azonnal rohantunk volna haza pezsgőt készíteni, hanem tekintélyesen meg is szomjaztunk. Péter persze látta ezt és belecsaptunk a jó másfél órás pezsgő-tobzódásba. Ennyi bevezető után nézzük a derekas kóstoló sort:

Frizzante – a bemelegítő. Egy könnyed habzóbor, müller-thurgau, olaszrizling összeállítás, játékos habokkal. Amióta Ausztriában eltörölték a pezsgő adóját (!), az eredetileg adómentes (3 bar körüli szénsavnyomású) frizzante készítése is kevésbé érdekes és a fogyasztása is csökkent.

Grüner Veltliner brut 2010 – a klasszikus burgenlandi alapbor izgalmas újjáéledése 7 gr élő savval és jó adag kiwi-s, citromos játékkal. Az ember megérti, mitől őrült bele a borvilág egy kis bor-ország hazai specialitásába, a velteinibe.

Welsriesling 2010 – Markáns jelenség, a 6 gr sav ellenére robosztus, férfias karakter. Mély színével, remek egyensúlyával krémesre, házi rétesre emlékeztet – ebben megerősíti a likőrhöz adagolt kevéske, töppedt-aszúsodott szőlőből készült helyi bor is.

Weisburgunder 2009 – már érésben lévő jegyeket, sárgabarackot, könnyed mogyorósságot is felvonultató, burgenlandi pinot blanc pezsgőt szívesen ajánlom azon magyar borászoknak a figyelmébe, akik e fajtát nem értékelik igazán magasra.

Cuvére Prestige 2010 – fertő-tavi chardonnay, pinot blanc, kékfrankos összeállítás egy csepp késői szüretelésű borral likőrözve. Sokoldalú, még fiatal, de kerek és finom habzású ital. A "Ház bora" remek társasági aperitiv, én személyesen vasárnap reggeli, ébredés-kori fogyasztását javaslom. Nem bánják meg!

Blanc de Blancs Brut Nature 2008 – a chardonnay szőlők a Fertő-tó és a Hügelland területeiről származtak. Az alapbor nagy tölgyfahordóban erjedt és egy ideig finom élesztőn is pihent. Fantasztikus tétel, élő, kerek, krémes és sűrű-tésztás, telt és finoman rétegzett. Nagyformátumú ital – nem kezdőknek!

Tokaj (TJ) 2006 – a Gundel pincészetének alapboraiból (55% furmint, 30% hárslevelű, 15% sárgamuskotály) készített és 6p aszúval likőrözött klasszikus pezsgő, méz és érett barna kenyér jegyeivel – lassan túl a csúcson, a fáradás kezdeti jeleit hordozza. Ne írjuk le, igyuk gyakrabban!

Adele 2009, Chardonnay. A New York-i Neue Galerie "http://www.neuegalerie.org/ “ kincsét, Gustave Klimt Adele c. képét viselő top-elegáns klasszikus pezsgő Ronald Lauderrel (korábbi bécsi, amerikai nagykövet) való együttműködésben készült főként amerikai piacra szánt marketingtétel. Ennek ellenére – vagy épp emiatt – jellegzetesen champagne-stílusú. A múzeum éttermében a Café Sabarsky-ben biztosan megtalálják - ha arra járnak!

Riesling 2010 – 8,3-as savával és 3,7-es maradék cukor-tartalmával az egyik legférfiasabb tétel a sorban. A finom habzás biztosan támaszkodik a szikrázó ásványosságra.

Rose brut 2009 – az egyik kedvencem. Elegáns pinós gyümölcsösség, selymesség uralja minden harsányságtól, túlzástól mentesen. A legfinomabb habzás mind között. Lehet, hogy ez a részben Dél-Nyugat-Balatonról származó alapborából is következik?

Pink Uhu - a direkt termő szőlőfajták - izabella, ottello, delavare, concorde, ripatella… - keresztezésével előállított helyi, dél-Burgenlandi uhudler fajta (bár mások szerint ez tiszta izabella) fiatalos megjelenésű és hasonlóan a fiatalos ízlésvilágot célzó pezsgője. "Dől" belőle a gyümölcs, már-már a perverzió határáig elmegy. Jómagam ebből már kinőttem, de biztosan piacos.

Zweigelt extra dry 2009 – klasszikus gyümölcsbomba, finom seprős tálalással. A fajta vadmeggyességét, piros/fekete ribizlisségét tökéletesen feldobja az egyenletes szénsav és kiegészíti a 15 g cukor is. Maradó, maradandó élmény a szájban.

Muscat-Ottonel extra dry, magnum, 2008 – a meglepetés. Bár a fajta nem a szívem csücske, itt jól megkomponált aromái nem ülnek rá a selymes habzásra, egymást erősítik. Ezen a tételen mintha nem találna fogást az idő, olyan friss, mintha tegnap töltötték volna. Hja, a magnum az magnum!

Egy Szigeti, aki nem veszedelem - Viszont veszedelmesen jó pezsgőket készít!

S ha mindez nem lenne elég, olyan innovációk kísérik a pezsgőpincészet munkáját, mint a világ legkisebb, ám szabványos parafadugóval lezárt pezsgőspalackja, ami 200 ml italt foglal magába (ez körülbelül fél slukk egy jóravaló pezsgő-fan számára); a champagne-i élesztővel készített "házi" sör; a champagne-i törkölypálinkával töltött csokoládé trüffel; az eredeti champagne-i recept alapján és Szigeti rozé pezsgővel készített keksz vagy a magnumok széles választéka, egészen a 12 literes palackig. Azt hiszem, ide elmegyek jövőre is, meg azután is, meg azután is …