A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Borkémia deluxe, Han Solo a szőlőben

2020-02-03 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

A borkémia óra hozta a szokásos szintet, újra felírtuk a KÉPLETET. Borászati technológián csömöszöltünk és fontos információkat tudtunk meg a vizsgaborunkhoz. Vasárnap pedig végre megismerhettük Jani papát.

 

 

Január 25.: Borkémia

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Ismétléssel, a nevezéktan gyakorlásával kezdtük az órát. Martin tanár úr, a borkémia John Keatingje éppen a 2,2,4-trimetilpentánra (köznyelvi nevén: izooktán) mutat. Mögötte félig takarásban egy 5-etil-2-metilheptán áll lesben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Új anyagként a szerves vegyületeket vettük. A múltkori órán kezdtünk bele a szerves kémiába, az is igen rendhagyóra sikerült, még egy operarészlet is felcsendült. A táblán a legegyszerűbb aromás szénhidrogén, a benzol látható.

 

A benzol a legegyszerűbb aromás szénhidrogén. Képlete: C6H6. Színtelen, jellegzetes szagú folyadék. Vízben oldhatatlan, de korlátlanul elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel és a benzol maga is kitűnő oldószer. A természetben megtalálható a kőszénkátrányban. A gyártásának a fő alapanyaga a kőolaj. Rákkeltő hatású vegyület.

 

Faraday fedezte fel a 1825. május 19-én a Royal Institution laboratóriumában. Faraday egy cukorgyári tűz után szakértőként tanulmányozta, hogyan gyártanak olajokból (elsősorban cet- és tőkehalolajból) világítógázt. A nyersanyagot kemencében hevítették, a keletkező gázokat kinyerték, és kb. 30 atmoszférára összenyomva árulták. Ezer köbláb gáz mellett egy gallon folyadék is keletkezett (1 köbláb = 0,0283 köbméter, 1 gallon = 4,54 liter). Faraday figyelmét felkeltette a folyékony anyag. Savas, vizes és lúgos mosással, desztillációval, fagyasztással és olvasztással sikerült megtisztítania a fő komponenst. Az így kapott termék forráspontja 80 Celsius fok, fagyáspontja 5 Celsius fok volt. 

 

Mitsherlich később a benzoin nevű fűszer desztillálásával nyerte ki azt a vegyületet, amelyet ma benzolként ismerünk. Nem sokkal később August Wilhelm von Hofmann, a Royal College of Chemistry  első igazgatója és tanítványa, Mansfield, szén hevítésével állított elő "szénolajat", s ennek desztillációjával kapott benzolt. A vegyület német neve, a Benzol, részben a benzoinra, részben az olaj német nevére (öl) utal.

 

Az új vegyületből hamarosan évente több ezer litert állítottak elő. Elsősorban vegytisztításra használták. Minél többen használták a benzolt, annál többen akarták megismerni a szerkezetét. A C6H6 képlet poliénre (kettős vagy hármas kötéseket tartalmazó szerkezetre) utalt, de a benzol a poliénektől eltérően viselkedett. 

 

1865-ben August Kekulé német kémikus oldotta meg a talányt. Az anekdota szerint – amelyet különben Kekulé is megerősített – gondolkodva-álmodozva maga elé képzelte a kígyóként tekeredő, ficánkoló szénláncot, majd észrevette, hogy az egyik kígyócska hirtelen – akár az alkimisták sárkánya – megragadta saját farkát, s karikaként villózva, szédítő sebességgel forogni kezdett. Állítólag ekkor döbbent rá, hogy a benzol (C6H6) szerkezetében a szénatomok gyűrűként kapcsolódnak össze.

 

(Forrás: wikipédia, chemonet, punticulus hungaricus)

 

Az aromás vegyületek a boroknál is fontos szerepet játszanak. A benzaldehid az olaszrizling jellegzetes kesernyés-mandulás ízéért felelős, a hexanal a sauvignon blanc frissen kaszált rétet idéző illatáért, míg a diacetil a vajas érzetért.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Közben egy kis szemléltetés a kovalens kötések könnyebb megértéséhez.

 

Ezután elérkeztünk a "lényeghez", vagyis az alkoholokhoz és az alkoholos erjedés folyamatához. 

 

Legelőször is a képlet, ami nélkül senki nem lehet borász:

C6H12O6 => 2 CH3-CH2-OH + 2 CO2

 

Metanol vagy metil-alkohol

 

Etanol vagy etil-alkohol

 

Kozmaolajok, kozmaalkoholok:

-

Az alkoholos erjedés során glicerinek is létrejönnek, ha magas a bor glicerintartalma, akkor láthatjuk a pohár falán az úgynevezett "gliceringyűrűt", más szóval "templomablakot".

 

100 gramm etanol mellett normális esetben 7-10 gramm glicerin keletkezik. Ha 10 gramm fölött mérnek, akkor ott fennáll a borhamisítás (glicerinezés) gyanúja. Kivételt képeznek az olyan esetek, mint az 1972-es év Tokaj-Hegyalján, ahol a borvidéken szinte minden pincénél 15-ös glicerin értéket mértek a borokban, de nem tömeges hamisításról, hanem egy különleges évjáratról volt szó.

 

Január 25.: Borászati technológiák

 

Az óra a vörösborkészítés folyamatának megtanulásával kezdődött. 

 

A vörösborkészítés menete:

A maceráció végezhető csömöszölőfával, ami egy elég kemény, ráadásul akár több emelet magasságban végzendő munka - volt szerencsém megtapasztalni. Itt pedig egy jó kis videó csömöszölés kontra körfejtés témakörben:

 

 

Videó a melegítéses eljárásról, vagyis a thermovinifikációról:

 

 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

 

Mivel közeledik a vizsgaborok leadásának határideje (BREAKING: borom kiállta a hideg- és melegpróbát), egyre sürgetőbb a címketervezés. Ezért az óra végén Török Zita tanárnővel a címkére vonatkozó szabályokat vettük át.

 

Elemei:

 

Január 26.: Metszés Pilisborosjenőn

 

Vasárnap hivatalosak voltunk Marci csoporttársunk nagypapájának, Jani papának a pilisborosjenői szőlőjébe metszés gyakorlatra.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Indulás előtt a csapat magához veszi a védőitalt, mert kint hideg van.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17Házigazdánk, Marci a "pilisborosjenői Han Solo" (Han Szőlő?).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Metszőolló nem kerülhet a földre, még akkor sem, ha ehhez több liter ketchupot és majonézt kell megenni.

 

Jani papa eligazítást tart:

 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

A lényeg: egy szálvesszőre metszettünk. Ahol nem volt megfelelő szálvessző, ott a tavalyi szálvesszőt hagytuk meg és 3 darab csapot hagytunk 4 szemre metszve, vagy 4 darab csapot 3 szemre. A cél, hogy ne kelljen a szőlőnek egy hatalmas fás rendszert fenntartania és kevés legyen a rügyszám, így koncentráltabb szőlőbogyók alakulnak ki.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17És akkor mindez a gyakorlatban.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17A beoltás hátránya. A filoxérának ellenálló vitis amurensis gyökér inkább oldalra terjeszkedik, ahelyett hogy fölfelé, vagyis a vitis viniferába szállítaná a tápanyagot. Folyamatosan ritkítani kell, különben elburjánzik és tényleg mindent elszív a növény szőlőtermelés szempontjából értékes részei elől.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Metszés végén finom ebédet kaptunk, amit a pincében, a kályha mellett fogyasztottunk el. Természetesen kóstoló is járt hozzá Jani papa boraiból.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #17

Ebéd után pedig bevettük a védőitalt a hazaúthoz Pilisborosjenő egyik legrégebb óta aktív borászánál, Boczor Istvánnál.