Jásdi István: A borász asztala
Fajták, amikkel itt mi nem foglalkozunk
2019-12-04 | Jásdi IstvánFotó: www.facebook.com/jasdiborterasz
Kedden újabb 17 tételt kóstoltunk a most már szokásos rendben: 10 pont, az ár, amit fizetnénk érte, vak kóstoló, 3-4 tételenként megbeszéléssel.
A tanulságok, amelyekkel nem kötelező egyetérteni:
Méltán elfelejtett fajták
A legtöbb ősi magyar fajtát nem a kommunizmus butasága törölte ki a hazai szőlőkből. Elengedték őket eleink, mert megbízhatatlanok, nem tudnak nagy minőséget, nem tartják el a gazdájukat. Többedszer is ilyennek ítéltük a bakatort. Nem igazán bizonyított a jó házból való kéknyelű.
Fajták, amelyek nem hozzánk valók, bár máshol sokat tudhatnak
Syrah, cabernet sauvignon. Nem meglepő módon az egyik legszebb tétel Gere Attila 2012-ese volt. Sok gyümölcs, szilvától az erdei gyümölcsökig, lekerekedett struktúra, csak kicsit tapadós tannin. Ikonék Fekete tulipán-ja szép volt. Kánikulai években meleg fekvésekben akár be is érhetnek.
A teszten nagyszerűen szerepeltek olyan lenézett fajták, mint a turán vagy a zweigelt. Északon (Sopron), jó borász (Luka Enikő) kezében különlegesen szép tételek születtek belőlük. Igaz a 2017-es évjáratból, tehát nem sokat tudtunk meg az érlelési potenciálról. A fekete leányka Ménesről emlékeinkben izgalmas, barbár élvezetes bor volt. Ez a 2011-es tétel már régen túl volt a csúcson. Egy villányi meleg évjáratos pinot noir újra azt bizonyította, hogy ez a fajta is hűvösebb vidékre való.
Nem lelkesített fel bennünket az újonnan felfedezett generosa (2018). Gyümölcsös, könnyed, de gyorsan öregszik.
Kóstoltunk nagyon drága Sancerre-t (sauvignon blanc, jó struktúrával, szép ízekkel és maradék cukros, szép savú, drága osztrák rajnait. A sorozat legszebb bora is ebből a fajtából került ki.
A 2007-es, csobánci még túl a csúcson is a legösszetettebb, legnagyobb formátumú bor volt.
Saját magunk számára újra az a tanulság, hogy legjobb egy időben egynemű borokat kóstolni.
Mindig leveri a maradék cukros vagy botrytiszes a minőségileg jobb száraz fehéreket, az alkoholos nehéz vörös az elegáns, gyümölcsös tételeket. Tapasztaltunk hasonlót borversenyeken, ahol szép száraz fehérek mezőnyéből győztesen kerültek ki olyan maradék cukros tételek vagy vörösök, amelyek saját mezőnyükben (pl. Tokajban vagy Villányban) a futottak még kategóriába kerültek volna.
Kóstolni kell!