Meggyes-vörösboros csokoládésorbet
2014-08-04 | Szántó TiborA csokoládésorbet igazi kánikuladesszert: a magas zsírtartalmú tejszínnel készült főzött csokoládéfagylathoz képest sokkal könnyedebb, ráadásul a sorbet-hoz használt citrusos aromajegyeket mutató étcsokoládé és a savanykás meggypüré még frissítőbbé teszi ezt a sorbet-t.
Hozzávalók:
- 80 g étcsokoládé (Bén Tre Vietnam bean-to-bar 70%, vagy hasonló karakterű csokoládé, citrusos jegyekkel)
- 70 g nádcukor
- 120 g meggypüré (leturmixolt és átpasszírozott friss vagy fagyasztott meggy)
- 110 g víz
- pár szem madagaszkári vadbors
- 50 g Pósta Cuvée (vagy hasonló karakterű bor)
- kakaóbabtöret
Az étcsokoládét apróra daraboljuk. A meggypürét a vízzel, a nádcukorral és a mozsárban finomra tört madagaszkári vadborssal összeforraljuk. Ezt a felaprított étcsokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük egy kézi habverő vagy botmixer segítségével. Végül hozzákeverjük a vörösbort. A sorbet alapját teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépben kifagyasztjuk.
Ha nincs fagylaltgépünk, egy lapos dobozban a fagyasztóba tesszük a behűtött alapot, és jó félóránként botmixerrel átkavarjuk, míg meg nem fagy.
Tálaláskor a sorbet-t kakaóbabtörettel szórjuk meg.
Köszönet a recept fejlesztésben való közreműködésért és fotóért Praliné Zsuzsinak!