A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mitől premium egy whisky?

És miért olyan drága?

2016-05-23 | Tallián Miklós


Mitől premium egy whisky?

Legutóbb sorravettük, mivel érdemes kezdeni a whisky megismerését, az érdekesség kedvéért most ugorjunk rögtön a másik véglethez, és vessünk egy pillantást a prémium kategóriára.

 

Mint minden termékcsaládban, a whisky-nél is lehet prémium szegmensről beszélni, de a szigorú közgazdasági definíciókon kívül nehéz definiálni, mitől is prémium egy whisky. A közgazdaságtan pedig csak annyit mond, hogy luxus az, amiből több jövedelem esetén a jövedelem növekedésével arányosnál is többet fogyasztunk (és minél többet fogyaszt belőle más, annál kevésbé érdekes). Ez azonban csak leírja, hogyan alakul a fogyasztás, nem magyarázza meg, mitől lesz az egyik whisky prémium, a másik meg nem. Vagyis: miért fizeti ki valaki egy normál whisky árának többszörösét?

 

Jegyezzük persze meg, hogy a whisky eleve nem olcsó. A nagy tömegben fogyó skót alap-blendek ára palackonként 10-30 euró között szór (ennyi alatt vélhetően fizikai képtelenség whiskyt előállítani, a whisky ízű szeszesitalokkal pedig nem foglalkozunk), a jó minőségű single maltok döntő többsége pedig belefér az 50-70 euró közti árkategóriába. A prémium ehhez képest értendő, azaz mondjuk kicsit önkényesen soroljuk ide a 100-120 eurós árú, vagy ennél drágább whiskyket. Mivel lehet indokolni ezt az árat?

 

Leginkább persze a whisky ritkaságával,

ami adódhat abból, hogy

Talán ez a legutóbbi áll a legközelebb a prémiumtermékek marketingjében hagyományosan előtérbe helyezett tulajdonságokhoz (különleges minőség, hagyományos és egyedi elkészítési mód, és így tovább).

 

Végül ne felejtsük: a prémium whisky általában nagyon jó, de az ár és az íz között egyáltalán nincs egyenes arányosság, és hasonló színvonalú, remek ízű whiskyket lehet kapni anélkül, hogy több száz dollárt költenénk egy palackra. Ha pedig mégis valami ilyen ritkaságra vágyunk, célszerűbb egy jobb bárban megkóstolni, mielőtt beruháznánk egy saját palackra, nehogy aztán csalódás érjen.