A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Négy pontban a balatoni szőlőkért

2017-02-28 | Figula Mihály


Négy pontban a balatoni szőlőkért

A telekspekuláció miatt a borvidékek a Balaton térségében lassan teljesen lepusztulnak. Az utóbbi években rengeteg cikk látott napvilágot a témában. A HNT, a Csopaki Kódex és a balatoni lakók egybehangzó és közös érdeke a folyamat azonnali szabályozása.

 

A jelenlegi jogszabályi környezet számos kiskapuval támogatja a spekulánsokat, így a termőföldek árát nem a szakmai szempontok határozzák meg, hanem a panoráma. Az így kialakult csillagászati földárak lehetetlenné teszik a mezőgazdasági hasznosítást. Célunk az építési tilalom bevezetése a szőlőkataszterben lévő területekre, itt csak a meglévő műemlék jellegű épületeknek van helye, ezeket természetesen fel lehet újítani (fontos az állagmegóvás miatt), de bővíteni ezeket sem szabad. Ezek után sem nyaralók, sem „gazdasági épületek” ne épülhessenek szőlők helyére. A borászati üzemek létesítése is más területeken valósuljon meg. A lakóövezetek széle erre sokkal alkalmasabb (közmű közelsége, megközelíthetőség, infrastruktúra, stb.).

 

 

Az alábbi négy pont villámgyors jogerőre emelése talán megállítja a folyamatot:

 

1. Balaton törvény azon paragrafusának, amely a külterületi gazdasági épületekről rendelkezik azonnali hatályon kívül helyezése! (3%-os beépítést enged föld fölé, bárkinek, bárhova.)

 

2. Szőlőkataszterben lévő területek kataszteri kivonásának (művelési ágváltás) azonnali tilalma!

 

3. Szőlőkataszterből kivont területek visszasorolása, különös tekintettel a történelmi dűlőkre! (Így az utóbbi időkben épült nyaralók környezetében kötelezővé és ellenőrizhetővé válik a szőlők művelése.)

 

4. Totális építési tilalom (borászati üzem sem létesíthető) minden szőlőkataszterben lévő területre, mérettől függetlenül!

 

Eredmény: vége a spekulációnak, realizálódnak a föld árak, szép új világ köszönt ránk...