A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Paradicsom vagy ketchup

2008-04-28 | Kézdy Dániel



Gyerekkorunk óta iszonyatos mennyiségű ketchupot (valakiknek kecsup, kecsap stb.) fogyasztunk a húgommal. Amióta ételre emlékszem, az étkezések fix kiegészítőjeként került az asztalra. Ráadásul én még 10 éve nem is ettem meg a paradicsomot, csak ketchupot, de azt minden mennyiségben. Azóta ez a tendencia megváltozott, és bár még mindig nagyon szeretem ezt a szószt, de már próbálom nem elnyomni vele az ízeket.

Előtérbe kerültek nálam a különböző paradicsomfajták, bár az a probléma, hogy tapasztalatom szerint Magyarországon csak nagyon változó minőségben lehet hozzá jutni jó paradicsomhoz. Ehhez képest a ketchup egy állandó minőséget képvisel, csak hát milyen áron?! 

Az ipari ketchuppal nem csak az a baj, hogy gyakran a selejtes paradicsomot használják fel hozzá, és rengetegféle tartósító és színező anyag van benne, hanem az is, hogy tele van hozzáadott cukorral. Ezért érdemes otthon főzni. Az aktuális bejegyzés kapcsán egész sok házi ketchup receptet találtam, szóval most ünnepélyesen megígérem, hogy régi álmomat beteljesítve, „ketchup privát selection”-t fogok készíteni, és feltétlenül beszámolok a tapasztalataimról. 

Mi is az a paradicsom? Kolumbusz Kristóf hozta Európába, ahol Dél-Olaszországban és Spanyolországban terjedt el a leghamarabb. Ezek az első paradicsomok a mai sárga koktél paradicsomhoz hasonlítottak legjobban. Hosszabb idő telt el, amíg „elpirultak”, ennek okát biztosan a kutatók sem tudják, de valószínűleg a talaj foszforhiányossága és a későbbi nemesítések okozták. A 20. század elejéig tartotta magát az a nézet, hogy nyersen fogyasztva mérgező anyagot is tartalmazhat. Először Olaszországban terjedt el a salátaként fogyasztása, ebben a digók ma is az élen járnak egyszerű kiegészítőkkel: sóval, borssal és olívaolajjal. Persze ezt az alap receptet könnyen lehet bővíteni, például fokhagymával, újhagymával és különféle sajtokkal. 

Felmerül a kérdés, hogy hol lehet jó paradicsomot kapni? Szinte sehol! Nagyon ritkán találkozom olyan házi jellegű paradicsomízekkel, amikor valóban érzem a paradicsom ízét. Lehet, hogy háznál kéne termeszteni? Kérem, akinek van egyéb forrása, jelentkezzen!

A paradicsomnak van egy olyan verziója, amely minősége kiszámítható, beszerezhető és még egészséges is. Ez a szárított paradicsom, ami fenséges eledel, ráadásul tartósítószer nélkül is viszonylag sokáig eltartható. Úgy készül, hogy a napon megszárítják, ettől az aromái még intenzívebbek lesznek, majd fele borecet - fele vízben áztatják, amiben ha megduzzadt, megszárítják és olívaolajban tárolják. Tökéletes lehet salátákhoz, tésztákhoz, de magában is különleges csemege. 

Kipróbálom a ketchup recepteket, és hamarosan leírom tapasztalataimat. Ezen kívül még megvizsgáljuk a paradicsom szerepét a magyar és a nemzetközi gasztronómiában. Addig is várok ötleteket paradicsom-lelőhelyekre.