A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bortöbblet lepárlása körül megy a vita az Európai Unióban

A termelő országok győzködik a Bizottságot az extra támogatásról

2020-05-07 | Vinoport


A bortöbblet lepárlása körül megy a vita az Európai Unióban

Miniszterek és az Európai Parlament képviselői igyekeznek meggyőzni az Európai Bizottságot, szabadítson fel extra pénzt a lepárlásra, különben megismétlődik a 2006-os válság.


Címlapkép: foreignpolicy.com

 

„Előbb az USA-ban bevezetett büntetővámok, majd a koronavírust következtében elrendelt vendéglátóhely-bezárások és a turisták elmaradása mért újabb csapást a borágazatra” – sorolta Janusz Wojciechowski agrárbiztos április 30-án az Európai Parlament agrárbizottsága előtt tett jelentésében.

 

Gyújtó hangú beszéde végén a Bizottság elfogadott egy rendeletet „a Covid19-világjárvány és az azzal kapcsolatos intézkedések által a gyümölcs- és zöldség-, valamint a borágazatban okozott piaci zavarok kezelése érdekében” hozott rendkívüli intézkedésekről. Mint írják, a kereslet hirtelen és drasztikus visszaesése miatt szükséges ideiglenesen eltérni az európai parlamenti és tanácsi rendeletektől, „a jelenleg nem forgalmazott és nem tárolható bormennyiségek egy részének az uniós piacról való kivonása hozzájárulhat” a túltermelési válság enyhítéséhez.

 

 

Ennek értelmében a „borlepárlást ideiglenesen fel kell venni a borágazati támogatási programok keretében támogatható intézkedések közé”, valamint „a bor válsághelyzeti tárolásához nyújtott támogatást ideiglenesen támogathatóvá kell tenni a borágazati támogatási programok keretében”.

 

Erre azért volt szükség, mert 2012 óta csak az Európai Unió külön engedélyével indíthatnak a tagországok borlepárlási támogatási programokat , a „feleslegek piacról történő kivonása, a kívánatos termelõi árak fenntartása érdekében”. Magyarország legutóbb tavaly élt a lehetőséggel, amikor a 2018-as rekord év nyomán kialakult túltermelés indokával zöldszüreti támogatást nyújtott a gazdáknak.

 

A Bizottság állásfoglalásában csak jóváhagyta a rendkívüli intézkedéseket, azonban nem bocsát rendelkezésre újabb forrásokat, miközben a felesleg idén sokkal több lesz – fejezték ki aggodalmukat iparági szereplők. Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV - Organisation Internationale de la vigne et du vin) igazgatója szerint a vendéglátóhelyek kényszerű bezárása 35 százalékkal csökkentette a borfogyasztás mértékét. Az olasz Herbert Dorfmann, az Európai Parlament képviselője a tejágazatra mutogat, mondván, számukra a bizottság hajlandó volt elkülöníteni egy 30 millió eurós plusz gyorssegélyt, miközben a borászok esetében erről egyelőre hallani sem akar.

 

Egyes máris a 2006-os, utóbb „boros tavak” névre keresztelt válságot vizionálják.

Abban az évben, az agrártámogatási rendszer hibáinak kicsúcsosodásaként, hatalmas túltermelési válság alakult ki (addig sokan kis túlzással az EU-s pénzek, és nem a fogyasztók miatt készítettek bort), és az Únió akkor is csak vonakodva és részben szállt be a lepárlási költségekbe. Ebből okulva a francia, spanyol és olasz érdekképviseletek most máris elkezdtek egy 350 millió eurós extra segélycsomagért lobbizni, amiből mintegy 10 millió hektoliter lepárlását végeznék el. Elképzeléseik szerint a tiszta alkoholt kézfertőtlenítők gyártáséra lehetne felhasználni, csakhogy állítólag a kontinensen nincs hiány az ezek alapanyagát képező etanolból.

 

Ignacio Sánchez Recarte, a Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának főtitkára egy másik megoldási javaslattal is előállt. Azt szeretné elérni Brüsszelnél, ha ideiglenesen megengednék, hogy uniós pénzekből finanszírozzák a kivitelt, így erősítve az Unión kívüli exportpiacokat.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!