A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Akár 75 millió forintos támogatást is kaphatnak a szőlősgazdák

Új telepítésekre ösztönöz a felhívás

2018-01-18 | Vinoport


Akár 75 millió forintos támogatást is kaphatnak a szőlősgazdák

Az Európai Unió 2016. január 1-jén bevezetett új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozásának értelmében minden tagország jogosult teljes szőlőterületének 1%-a tekintetében új telepítési engedélyt kiadni. Magyarország esetében ez évente mintegy 650 ha új borszőlőültetvény telepítését teszi lehetővé.


Magyarországon a történelmi borvidékek rendszere több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A borvidékek részei a kultúrtájnak, amelyek fejlesztése és megőrzése is kiemelt fontosságú feladat. A borvidékeken koncentrálódik a szőlő műveléséhez, a borkészítéshez szükséges szakértelem és infrastruktúra. A borvidékhez tartozás a bor értékesítésekor is megjelenő minőségi jelző, amely a gazdálkodók jövedelembiztonságát növeli.

 

Magyarország Kormányának legfrissebb, a kertészeti ágazat versenyképességének fokozására, új borszőlőültetvények telepítésének támogatására kiírt felhívása kizárólag borvidékbe sorolt településen megvalósuló új telepítésekhez nyújt támogatást. Az itt közzétett felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig. A teljes keretösszeg 4 milliárd forint.

 

Mire fordítható a vissza nem térítendő támogatás?

A felhívásban az alábbi célok és keretösszegek szerepelnek:

 

1., Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából - 2,79 milliárd forintos keret

 

2., A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése -  1 milliárd forintos keret

 

3., A mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozása -  211 millió forint keretösszeg

 

Milyen projektek élvezhetnek támogatást?

A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

 

I. Borszőlőültetvény telepítése 

 

Új borszőlőültetvény telepítése. A legkisebb támogatható ültetvényméretnek el kell érni az 0,25 ha-t, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,25 ha területnagyságot. A támogatható tevékenység magában foglalja az ültetvény művelésmódjának megfelelő támrendszer kialakítását is.

 

Akár 75 millió forintos támogatást is kaphatnak a szőlősgazdák

 

A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek önállóan nem támogathatóak:

 

I. Új telepítésű borszőlőültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek kialakítása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen.

 

II. Új telepítésű borszőlőültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása.

 

III. Új telepítésű borszőlőültetvények víztakarékos öntözési infrastruktúrájának és kapcsolódó műtárgyainak kiépítése. A III. támogatási pont keretében kizárólag csepegtető vagy mikroszórófejes öntözési rendszer építhető ki. 

 

Mire kell figyelni a projektek műszaki és szakmai tartalmának meghatározása során?

A projekttel szemben alapvető elvárás, hogy annak költségvetése a piaci árakhoz igazodjon. A projektnek megfelelően kidolgozottnak kell lennie, tartalmaznia kell az üzleti tervet és meg kell felelnie a Felhívás dokumentációjában felsorolt feltételeknek.

 

 

A borszőlőültetvény telepítésével kapcsolatos elvárások többek között előírják a terület fekvése szerint illetékes hegybíró által kiadott új telepítési engedély meglétét, de kitérnek az aklapanyagokra és szaporítóanyagokra, a tőkesűrűségre, a telepítést követő művelési és ápolási kötelezettségekre, a támrendszer kialaíkítására és a gazdálkodási napló vezetésére.

 

A telepítési támogatás kizárólag borvidékbe sorolt településen megvalósuló, új telepítési engedély alapján telepített ültetvényekre vehető igénybe. 

 

Kik nyújthatnak be támogatási kérelmet?

1. Mezőgazdasági termelők, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben - legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek, és árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

 

A Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.

 

Meddig nyújtható be a támogatási kérelem?

A támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 15. napjától 2020. augusztus 31. napjáig van lehetőség.  

 

További, részletes információ ITT található.

 

Ha segítségre van szüksége a pályázat összeállításához...

Az EU-WIN Kft. 10 éve foglalkozik kizárólag mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások elkészítésével. A mögöttük álló háttércsapat a közbeszerzés lebonyolítását, jogi kérdések kezelését is vállalja az érintett területen. A nyerési arány 96%-os volt eddig. Ügyfeleik között őstermelők, egyéni vállalkozók, de nagy cégek is megtalálhatóak, mint az Alba Agrár Zrt., FinoFood Kft., Kométa, Mizsetáp, Új-Palini Hús Zrt., stb.

 

A cég több 10 milliárd forint lehívásában segédkeztett már az elmúlt 10 év során; tevékenysége kiterjed a helyszíni ellenőrzéseken való részvételre és valamennyi kifizetési kérelem benyújtására is.

 

Kapcsolat:

Juhász Lilla

nyerjpalyazaton@gmail.com

+36 20 448 7082

 

Cégadatok:

EU-WIN Kft.

székhely: 1124 Budapest, Hegyalja út 123.

adószám: 13795940-2-43

cégjegyzékszám: 01-09-873643

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!