A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ingyenes analitikai vizsgálatokkal támogatják a borok származásának igazolását

Ujjlenyomat a hitelességért

2017-07-20 | Vinoport


Ingyenes analitikai vizsgálatokkal támogatják a borok származásának igazolását

Eredetmintázati térkép fogja mutatni a magyar borok származási helyét és összetételét.


A magyar borok hitelességének erősítésére indított program keretében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) stratégiai megállapodást köt a Diagnosticum Zrt.-vel. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a július 19-i sajtótájékoztatón elmondta: a projekt megvalósítására szánt 4 milliárd forintból a Diagnosticum Zrt. egy modern eljárás segítségével megalkotja a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja. A cég biztosítja az eredetmintázati térkép felrajzolásához szükséges technikai hátteret, így létrejön egy olyan adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles. Maga az adatbázis matematikai modell számítás alapján készül el.

 

A Diagnosticum a laboratóriumi diagnosztikai piacon van jelen szolgáltatásaival és saját fejlesztésű termékeivel; kutató-fejlesztő részlege több magyarországi intézettel együttműködve a klinikai diagnosztika új lehetőségeit keresi, valamint az egyetemek orvosi karának egyes klinikáival, tanszékeivel és akadémiai kutatóhelyekkel együttműködve vesz részt kutatási projektekben.

 

A Földművelésügyi Minisztérium és a Diagnosticum Zrt. együttműködésének eredményeként

a magyar borászatok egy éven keresztül ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek.

 

 

Jelentősen javíthatja a magyar borok piaci pozícióját, erősítheti a fogyasztói bizalmat az a tanúsítvány, amelyhez a programban részt vevő borászatok így hozzájuthatnak, hiszen a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően.  Az elkészült "ujjlenyomat" nem csak a borok kémiai sajátosságait hordozza, hanem például információt ad arról a talajról is, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett - így beazonosíthatók maguk a borvidékek és a borvidékeken belül lévő kisebb területek is, ami az eredetvédelmet támogatja. A mostani eljárás 52 paramétert vesz figyelembe, és a különböző technológiákkal készült borokat is fel tudja dolgozni.

 

A program végrehajtása már zajlik: a labor kialakítása elkezdődött, a gépek telepítése megtörtént. Most a borászokon a sor, hogy jelezzék, részt kívánnak venni a programban. 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!