A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Változások a szőlőértékesítésre vonatkozó szabályozásban

Cél a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat rendezése

2017-07-18 | Vinoport


Változások a szőlőértékesítésre vonatkozó szabályozásban

A termelőkkel, a felvásárlókkal és a szaktárcával lefolytatott egyeztetést követően újabb szakmaközi szabályok léptek életbe július közepétől a borszőlő értékesítésére és vásárlására vonatkozóan Magyarországon.


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tájékoztatása szerint a szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy az átlátható és hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok kialakításával a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön.

 

Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező.

Az árak meghatározása

Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt, a szakmaközi intézkedés szerint az alábbi három módon kell az árat meghatározniuk: 

(1) szerződésben, 

(2) nyilvános árajánlatban,

(3) vagy képlet alapján.

 

Az újonnan szerződő szőlőtermelők az előző három évben eladott szőlő éves mennyiségi átlagának a felére kötelesek szerződést kötni, a felvásárlók pedig az előző három évben vásárolt szőlő éves mennyiségi átlagának felére. A fennmaradó 50%-ra vagy nyilvános árajánlatot tesznek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik felvásárlási árat. Ugyanakkor azoknak, akik már szerződéssel rendelkeznek, nem kell új szerződést kötniük, csupán szükség esetén a meglévőt kell kiegészíteniük egy betétlappal, amely tartalmazza az előírt kötelező elemeket.

 

Nyilvános árajánlatában a felvásárló fajtánként vagy fajtacsoportonként, eredetvédelmi kategóriánként hirdethet meg nettó ajánlati árakat, amelyektől a későbbiekben csak felfelé térhet el. Ezeket a HNT-nek kell megküldeni augusztus 15-éig. Valamennyi beérkezett ajánlat megtekinthető lesz a szakmaközi szervezet honlapján, illetve a hegybíróknál kifüggesztve az irodában.

 

 

Meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT a korábban bekért adatok alapján árprognózis-képletet dolgozott ki a szerződésen felüli részre. Ennek alkalmazásával fajtacsoportonként és régiónként számítják ki a borszőlő felvásárlási árát. A számításnál súlyozva veszik figyelembe az árbefolyásoló tényezőket: többek között

Az árprognózist minden évben augusztus elején teszik közzé.

 

A szabályok annak a piacszervezési intézkedéscsomagnak a részei, amelyről február óta zajlott az egyeztetés. A rendszer az első lépés a szőlő- és borágazati stratégiában elfogadott szakmaközi szerződések felé, amelyeket az idei tapasztalatok alapján fejlesztenek tovább.

 

Részletes információk a HNT honlapján és a hegyközségi irodákban érhetők el.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!