A pincészet borbemutatása
Szüret során az a fürtöket válogatjuk, ehhez a borhoz csak olyan fürtöket használunk fel, ahol az aszús szemek aránya eléri a 30 %-ot. A 3 fajtát külön szüreteljük, erjesztjük és érleljük, a házasítás március végén - április elején történik. Ezt aa bort nem minden évjáratban készítjük, hiszen megfelelő alapanyagot nem mindig tudunk válogatni. Ebben az évjáratban rengeteg aszús fürttel ajándékozott meg minket a természet. Nagyon magas volt az aszúszemek aránya a fürtön belül. Ez kóstolásban is jól érezhető, hiszen ennek a bornak most magasabb a cukortartalma, mint a korábbi években. Elsősorban a Csirke-mál dűlőnk termését tartalmazza. Hordóban erjed saját élesztőkkel, áprilisban házasítottuk és május elején került palackba. Illatban a botritiszes jegyeké a főszerep: sárgabarack, aszalt gyümölcsök, csipke és virágpor. Ízben méz, füge jelenik meg, rendkívül hosszú utóízű bort, a szájat hosszan betölti , jelentős cukortartalma ellenére az utolsó íz szánkban nem a cukor, hanem az ásványok és a jó savszerkezet.
Érlelési információk7 hónap tölgyfahordós érlelés. |
Pinceidő5 év |
Hol vásárolható meg
A pincénél, Radovin.
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok bemutatása
A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves, családi borászat, ahol egyedi minőségű borokat kóstolva jut kifejezésre a dűlő, a fajta és viszonyunk a természethez. Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben 6 hektár szőlőt művelünk, amit 1999-ben és 2004-ben telepítettünk. Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrünk. Borászatunkat Bodrogkeresztúr szívében, egy XIX. századi, helyi védettséget élvező parasztházban helyeztük el, amelynek a teljes felújítása 2005 szeptemberében fejeződött be. A présházhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol aszúborainkat érleljük. A Tokaj Renaissance tagja.