A pincészet borbemutatása
Kiemelkedően gazdag és magas minőségű aszús év volt a 2008. Gyümölcsös, intenzív illatú, elegáns és nagyon jó savú aszú. Aki eddig kóstolta, mindenkit elvarázsolt a lendületességével, intenzitásával, eleganciájával. Nagyon fiatalon is már kirobbanó formában volt. Úgy gondoltuk, megmérettetjük az angol Decanter versenyen ezt a véleményünk szerint még nagyon fiatal, nagyon friss aszút, hogy mit szólnak a piacformáló ítészek, és egy nagy aranyat kapott 2015-ben, nem is régen.
Érlelési információktölgyfahordós érlelés: 2 év új fahordóban, tartály, majd palackban palackozva: 2011.04. |
Pinceidőévtizedekig eltartható |
Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok bemutatása
A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.