A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Disznókő Furmint Dry

Disznókő Szőlőbirtok Disznókő Furmint Dry 2011

Véleményünk szerint

A közepes intenzitású illat a benne érezhető virágos, mézes jegyektől előbb finoman édes tónusúnak hat, majd ahogy levegőt kap a bor, almára emlékeztető gyümölcsösség nyer teret benne. A bor eleganciáját karcsúsága és élénk savérzete adja. Előfordulhat, hogy szükség van a második kortyra, hogy hozzáidomuljunk légies karakteréhez. Aromavilágát citrusos, ásványos, mézes, gyömbéres ízek adják.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2012-07-23

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  25000
 • Ár

  1900 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Disznókő Szőlőbirtok borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Világos szalmasárga szín. Illatában nagyon friss, gyümölcsös (körte, grépfrút), virágos jegyekkel és fehér borssal. Friss savak, kitűnő szerkezet és hosszú ásványos utóíz jellemzik./Disznókő was the first producer in Tokaj to introduce the screw top for its Dry Furmint, a pure expression of the fruit and the superb volcanic terroir here at Disznókő. The freshness of the grape is also allowed to shine through thanks to the tank aging.

Érlelési információk

Tökéletesen beérett szőlő fürtönkénti vagy fürtrészenkénti kézi szüretelése. Kíméletes préselés, mustülepítés, irányított erjesztés kóracéltartályban. Erjedést követően 2 hónapig seprőn tartás, lefejtés, derítés, szűrés, palackozás 2011 márciusában.

Pinceidő

2 év

Hol vásárolható meg

Disznókő borbutik, Auchan

Disznókő Szőlőbirtok bemutatása

A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!