A pincészet borbemutatása
A helybéliek elmondása szerint a sagrantino szőlőfajtát az assisi St. Franciscushoz zarándokló hívek vitték be Umbriába. A Heimannok szekszárdi tíz generációjában hét viseli a Ferenc nevet. Az 1848-ban született ükapát még Franciscusként írták a Biblia hátsó lapjára. Az ő tiszteletükre kereszteltük Franciscusnak a bort.
Érlelési információkA tartályos erjesztést (fa- és betonkádban) 2 év tölgyfa hordós érlelés követte (nagyhordó - sagrantino, 500 literes francia barrique - cabernet franc). A piacra kerülése előtt a bor két évet töltött palackban. |
Pinceidő5 év |
Hol vásárolható meg
Bortársaság, Heimann Présház
Heimann Családi Birtok bemutatása
A Heimannok tizedik generációja veszi kézbe a metszőollót Szekszárdon. Zoltán fiúnk világlátott céhlegény, de már a családi manufaktúra szerves része. Fent élünk az Iván-völgy tetején, az ősi présházban. Mögöttünk húsz hektár, négy tagban, két kilométeres átmérőjű körön belül. Innét karnyújtásnyira van a mennyország. Földkórosak vagyunk, bele vagyunk szerelmesedve a szőlőbe, a természetbe, az életbe, a kadarkába, a kékfrankosba, a játékba, amit a hazai és világfajták egyensúlya kínál. Dolgunk van vele, műveljük, hogy érték legyen belőle. Ez a feladatunk. Az ember megértheti önmagát, önmagán keresztül a természetet, és ha a kettő harmonikus egyensúlyba kerül, abból megszületik egy palack bor. A bor mögött munkás hétköznapok, a természet kiszámíthatatlan szeszélye, címke, nyomdaköltség, dugó, üveg, szőlőmunkások bére, a hivatalnak packázásai, de végül mindig felülkerekedik az öröm és az élet szeretete. Szembe megyünk a harsány, kérész életű divattal. Hosszú távon szeretnénk közvetíteni a gyümölcsösség örömét, a savak üde játékát, az ízek természetes, kozmetikázatlan tisztaságát, a test eleganciáját. Ha mindebből stílus születik, az már a ráadás.