A pincészet borbemutatása
Kevesen ismerik itthon ezt a bortípust, mely a portóihoz, de még inkább a madeira típusú borokhoz hasonlít. Készítéséhez magas minőségű merlot és kékfrankos szőlőket használtunk, melyek 2006-ban gyönyörű, egészséges termést adtak. Pincébe érkezéskor bogyóztak, majd erjesztő tartályba tették. Megkapta az alapkénezést és innentől kezdve sohasem kénezték. Az erjedés spontán indult be, majd annál a pontnál, amikor már elkezdett borra hasonlítani, de még jócskán volt benne maradék cukor, lefejtették a héjról, hordóba tették és saját borainkból készített borpárlattal 17,5-18% közé emelték hirtelen az alkoholtartalmat. Ez megállította a forrást és tartósította a bort, így még kénezés sem vált szükségessé. 2 év fahordós érlelés után 0,5l-es üvegekbe palackozták. Aperitifnek, desszertek mellé, illetve különleges mártások készítéséhez ajánlott 18-20oC-on.
Érlelési információkReduktív erjesztés spontán. Ászokhordós érlelés palackozásig. Palackozás időpontja: 2009.02.25. |
Pinceidő1-5 év |