A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Kányás Furmint

Nagy Sagmeister Borászat Kányás Furmint 2012

Véleményünk szerint

A pohárba szagolva erőteljes, érett-túlérett gyümölcsös jegyeket érzünk sütőtök, sárgadinnye formájában. Ugyanez az aromakoncentráció visszatér az ízben is, a birsalmasajtos, mézes jegyek mellett azonban már legalább ennyi figyelmet vív ki magának a szerkezet is. A telt test mellett érezhető határozott savak képesek kordában tartani a bor súlyával arányos alkoholtartalmat. Mindemellett azonban a kompozíciót elsősorban tartalma, ereje határozza meg.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-12-30

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Szerémség
 • Alkohol %

  14.0 %
 • Palackmennyiség

  1350
 • Ár

  9,7 euro
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

Alacsony kordon (5500 tőke/ha). Gyom-, rovarirtó és műtrágya nélküli művelés. 3-4-szeri kapálás. Tőkénkénti átlaghozam szűk 500g, maximális 900g (4 évesek a tőkék! - 2009-es telepítés). Bogyózás, gyengéd préselés és rövid ülepítés után spontán erjesztés hordóban enyhe hűtéssel, majd márciusig finomseprőn tartottuk felkeverés nélkül. Hordós érlelés (főképp használt, 500 l) májusig. Azóta tartályban van a bor. Februárban palackozzuk. Sokan eredeztetik a furmintot (szigetit) a Szerémségből. Annak ellenére, hogy a fajta kiveszett a Tarcal-hegyről, komoly érvek szólnak a feltevés mellett. Borászatunk telepítette vissza Tarcalról a szerémi Tarcal-hegyre először a T85-ös klónt, majd pedig Szepsy István válogatását az Úrágyából (dr. Bussay Lászlón keresztül). A Facebook oldalunkon további részletek találhatók.

Érlelési információk

8 hónap tölgyfahordós és 8 hónap tartályos érlelés.

Hol vásárolható meg

A pincénél, Vinomond - Szabadka, Prirodno vino -webshop

Nagy Sagmeister Borászat bemutatása

Ürög és Nyárád legjobb dűlőiben, magmatikus metamorf (szerpentin) ill. változatos tengeri üledékes kőzeteken, talajokon szőlészkedünk 245 és 320 m magasságban. Nem használunk gyom-, és rovarirtókat, műtrágyát. Alacsony hozammal és adalékanyagok mellőzésével készítjük borainkat a minőség és természethűség jegyében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!