A pincészet borbemutatása
Október végi szüret, részben aszúsodott szőlőfürtök, édes szamorodni alapanyagból. Zúzás – bogyózást követően áztatás egy éjszakán keresztül, majd préselés és ülepítés. Erjesztés fahordóban saját élesztővel, majd 3 hónapos érlelés 2 éves fahordóban. Cél a túlérett szőlő zamatainak megőrzése, egy kellemes, egyensúlyos házasításban, ahol a fajtajegyek kiegészítik egymást. A török időkben Erdőbényén élt egy szépséges leány, Magita, aki nemcsak gyönyörű volt, de helyén volt a szíve is. Legendás alakjának emlékére szenteltük ezt az izgalmas bort. A Magita Cuvée olyan, mint amilyen névadója lehetett: szép és élettel telt. E borkülönlegesség felvonultatja a birtokra jellemző mind az öt szőlőfajtát, így nevezhetjük a birtok borának is. Karakteres, játékos illata parfümös gazdagsággal párosul, krémes-gyümölcsös ízvilága egyedi. Mindezeket a jegyeket a pár hónapos tölgyfahordós érlelés egészíti ki. Enyhén fűszeres ételek és desszertek ünnepelt kísérője, de önállóan jól lehűtve is kiváló.
Érlelési információkTartályban 9 hónap. Tölgyfahordós érlelés: 3 hónap. Palackozás időpontja: 2011.11.11. |
Pinceidő10 év |
Béres Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
A Béres Szőlőbirtok, a Béres Csoport új "cseppje" 2002-ben kezdte működését, Erdőbényén, 90 hektáros birtokon, melyből 45 hektár a termőterület. A szőlőterületnek, a Lőcse dűlő alján található 10 hektáros darabja "öregszőlő", 35 hektár pedig az új telepítés. A birtok a Bényei-medence dél-délnyugati kitettségű negyedében fekszik a Tolcsva-hegy a Fel-hegy és az őket összekötő Diókút oldalain. A 2009-ben termőre forduló új telepítésekkel együtt, erős terméskorlátozás mellett (3,5-5,5 t/ha) 1200-1500 hl (180-200 000 palack) éves termeléssel már mennyiségi oldalról is a jelentős tokaji borászatok közé sorolódik. A Tokaj Renaissance tagja. További információk: www.facebook.com/beresbor és a www.beresmelinda.hu oldalakon.