A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Nyitány

Csernyik Pince Nyitány 2013

Véleményünk szerint

A szalmasárga színű bort szagolva a sárga húsú gyümölcsök közül elsősorban az őszibarack és az alma jut az eszünkbe. A korty közepes testre és mérsékelt alkoholtartalomra épül; az így kialakuló kompozíció magába integrálja az egyenes tartásról gondoskodó savakat. Az ízvilágot a barack mellett citrusok és fűszeresség alkotja. Vajas, krémes textúra is feltűnik ebben a közepesen hosszú lecsengéssel záruló, jó arányokkal bíró, zamatos borban.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-03-31

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Mátra
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  50% olaszrizling
  30% szürkebarát
  20% tramini

Csernyik Pince borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Gyöngyöstarján határában húzódó Papjuss, Barna Tanya és Gömöri dűlők terméséből állt össze ez a házasítás.

Érlelési információk

A tramini bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon az olaszrizling és a szürkebarát azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. Az olaszrizling és a szürkebarát részben fahordóban erjedt és érlelődött, míg a tramini tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finom seprőn érlelődött felkeverés nélkül. Az olaszrizling és a szürkebarát 2/3-a 11 hónapig tartályban egyharmada használt 225 literes fahordóban, a tramini 11 hónapig tartályban érlelődött.

Csernyik Pince bemutatása

Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!