A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Nyitány Fehér Házasítás

Csernyik Pince Nyitány Fehér Házasítás 2012

Véleményünk szerint

Az előbb virágos, citrusos illatjegyeket hordozó bor illatában hamar megjelenik a dússág érzete, ugyanakkor nem válik súlyossá ez a karakter. Mindez a levegőztetéssel egyre intenzívebben teret nyerő mézes, vaníliás hangulatnak köszönhető, amely hordós érlelésre enged következtetni. És ez nem csak az illatra igaz, hiszen kóstoláskor is a pörkölési és fűszeres aromák tűnnek meghatározónak. A kompozíció sziluettje kerek: teste és alkoholtartalma közepesnél nagyobb, a savak beépülnek a kortyba, a bor tüzessége a hosszú lecsengésbe vitt melegség formájában jelenik meg.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-09-17

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Mátra
  • Alkohol %

    13.5 %
  • Palackmennyiség

    0
  • Ár

    nincs adat
  • Fajtaösszetétel

    45% hárslevelű
    30% olaszrizling
    25% tramini

Csernyik Pince borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A bor a Gyöngyöstarján határában húzódó Papjuss- és Barnatanya-dűlőkből származik. Az ültetvények kora 4-35 év, a tőkesűrűség 2400-4000 tőke/ha. A szüretre szeptember 1-24. között került sor, a hozam 0,3-2 kg/tőke volt. A tramini és a hárslevelű bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon, az olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tramini és a hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg az olaszrizling tartályban erjedt és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finomseprőn érlelődött felkeverés nélkül. 2013 júniusában palackozva.

Érlelési információk

A tramini és a hárslevelű 8 hónapig harmadik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, az olaszrizling 8 hónapig tartályban érlelődött.

Csernyik Pince bemutatása

Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!