A pincészet borbemutatása
A bor a Gyöngyöstarján határában húzódó Papjuss- és Barnatanya-dűlőkből származik. Az ültetvények kora 4-35 év, a tőkesűrűség 2400-4000 tőke/ha. A szüretre szeptember 1-24. között került sor, a hozam 0,3-2 kg/tőke volt. A tramini és a hárslevelű bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon, az olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tramini és a hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg az olaszrizling tartályban erjedt és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finomseprőn érlelődött felkeverés nélkül. 2013 júniusában palackozva.
Érlelési információkA tramini és a hárslevelű 8 hónapig harmadik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, az olaszrizling 8 hónapig tartályban érlelődött. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.