A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Nyúlászó Furmint

Tokajicum Borház Nyúlászó Furmint 2009

Véleményünk szerint

A bor legerősebben a hordós érlelés által kialakuló fűszeres illatokat vonultatja fel, érzünk benne fehér borsot, mentát, füstöt, gyantát. Ezek hátterében ananász és alma tűnik fel. A kortyot egy karamellre, sárgadinnyére emlékeztető, édes hangulatú ízvilág járja át, mellette közepes intenzitásúnak érződik a savgerinc és a test, finoman tüzes az alkohol. Lecsengése hosszú, a bor aromavilágának megfelelő.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-01-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.5 %
 • Palackmennyiség

  3000
 • Ár

  2500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

A mádi híres Nyúlászó-dűlőben termett a szőlő, melyből ez a bor készült. Az itt a talajt alkotó ásványi anyagokban gazdag kőzetből nyeri a bor a minerális ízvilágot, melyet a furmint markáns savtartalma, a fahordós érlelés során szerzett érlelt zamatok, a birsalma-, körtejelleg egészíti ki. Ez egy klasszikus tokaji száraz bor. Az évjáratnak köszönhetően teljesen beérett furmint szőlő mádi kötött talajról származó termése adja a bor testességét, a mineralitást. Az ültetvények átlagéletkora 40 év, a művelésmód, átalakítás után alacsony kordon, a max. tőketerhelés 1 kg/tőke. A mustot új, illetve 1 éves hordóban erjesztettük. Az erjedés után, az első fejtést követően finom seprőn érleltük, annak érdekében, hogy a bort még tartalmasabbá, testesebbé tegyük. 18 hónapig tovább érlelődött kisméretű szerednyei hordóban, aminek hatására ez a tartalmas bor lekerekedett, kialakult az a komplexitás ami az igazán nagy száraz fehérborokat jellemzi.

Érlelési információk

Tölgyfa hordós érlelés erjesztés és érlelés (18 hónap) új és egyéves szerednyei hordókban, majd ezt követően 24 hónap palackos érlelés.

Pinceidő

5 év

Hol vásárolható meg

Kiskereskedelem.

Tokajicum Borház bemutatása

A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!