A pincészet borbemutatása
A mádi híres Nyúlászó-dűlőben termett a szőlő, melyből ez a bor készült. Az itt a talajt alkotó ásványi anyagokban gazdag kőzetből nyeri a bor a minerális ízvilágot, melyet a furmint markáns savtartalma, a fahordós érlelés során szerzett érlelt zamatok, a birsalma-, körtejelleg egészíti ki. Ez egy klasszikus tokaji száraz bor. Az évjáratnak köszönhetően teljesen beérett furmint szőlő mádi kötött talajról származó termése adja a bor testességét, a mineralitást. Az ültetvények átlagéletkora 40 év, a művelésmód, átalakítás után alacsony kordon, a max. tőketerhelés 1 kg/tőke. A mustot új, illetve 1 éves hordóban erjesztettük. Az erjedés után, az első fejtést követően finom seprőn érleltük, annak érdekében, hogy a bort még tartalmasabbá, testesebbé tegyük. 18 hónapig tovább érlelődött kisméretű szerednyei hordóban, aminek hatására ez a tartalmas bor lekerekedett, kialakult az a komplexitás ami az igazán nagy száraz fehérborokat jellemzi.
Érlelési információkTölgyfa hordós érlelés erjesztés és érlelés (18 hónap) új és egyéves szerednyei hordókban, majd ezt követően 24 hónap palackos érlelés. |
Pinceidő5 év |
Hol vásárolható meg
Kiskereskedelem.
Tokajicum Borház bemutatása
A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.