A pincészet borbemutatása
Az összes fajtánkat beleértve ez a legrégebbi ültetvényünk. A többihez hasonlóan enyhén D-K-i fekvésű Balaton panorámás Leshegyen található ez a kis parcella, amelyet úgymond „félbe vág” a Balatonudvari-Dörgicse közigazgatási határát jelentő földutacska. Kb. 40 éves tőkék, pár éve felújított, alacsony kordonos művelés. 1 szál vessző + 1 csapra metszve, amely így tőkénként nagyjából egy palack bornak megfelelő mennyiségű, kis fürtű szőlőt terem. Jelen borunk alapanyagát 2013. október 16-án szüreteltük, teljesen egészséges és tökéletesen érett olaszrizlinget, amit héjon áztatás nélkül préseltünk nagyon kíméletesen. 24 órás mustülepítést követően nyitott tetejű acéltartályban spontán erjedt a bor csaknem 1,5 hónapig, semmilyen segédanyagot nem használtunk. Az erjedést követően 225l-es hordókba fejtettük, ott finom seprőn, keverés nélkül érleltük március közepéig, majd ezután ismét acéltartályban várta, hogy mintegy 1000 palackba kerüljön. Célunk harmonikus, a Balatonudvari Leshegy területi sajátosságait jól bemutató bor készítése volt.
Érlelési információkNyitott fedelű acéltartályos erjesztés, majd tölgyfahordós érlelés 4 hónapig többször használt 225 literes magyar hordóban. 2014 április végén palackozták. |
Pinceidő5 évig |
Hol vásárolható meg
Balaton Ízlelő (Budapest), Elborádó Borszaküzlet (Budapest), Chianti Delikát (Veszprém), Pörc Magyar Delikát (Balatonkenese), Nagyi Kamrája (Balatonalmádi), FÉK Üzletház (Balatonakali)