A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Rajnai Rizling

Bencze Családi Birtok Rajnai Rizling 2015

Véleményünk szerint

Halvány citrom szín, közepesen intenzív illat. Őszibarack, alma, citromvirág, pici fémesség. A korty közepesen telt, édes érett gyümölcsökkel nyit: őszibarack, nyári alma, fehér húsú körte, érett citrom. Kb. 5 gramm maradékcukor kerekíti. Vibráló, élvezetes savak, kifejezett ásványosság, sósság. Meglehetősen hosszú. Nagyon szépen elkészített tétel, a szőlőfajtát is megmutatja. Jó potenciál, palackos érleléssel még szebbé válhat.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2016-10-11

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  12,5 %
 • Palackmennyiség

  4100
 • Ár

  3500-4500 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Bencze Családi Birtok borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A közel 40 éves ültetvény a Szent György-hegy legszebb részén, a Lengyeltóti kápolna alatti Templomdombi-dűlőben található. Roppant izgalmas terület, határozott egyéniséggel, intenzíven bazaltos, agyagos barna erdei talaj és homokkő keveredésével. A hűvös, de szikrázóan napos október végén három szüreti napon intenzív, vibráló savszerkezetű, teljesen érett alapanyagot sikerült szüretelnünk. A 2013-as tételhez képest itt már egészfürtös préselést alkalmaztunk, sokkal kíméletesebben, nagyon hosszú ideig. A mustot a 15-ös évjárattól kezdve nem kénezzük, erjedés alatt nincs hozzáadott kén a porban. A must ezután acéltartályokban, fahordóban spontán erjesztettük. A különböző stílusú alapborok házasításával kapott bor a precíz, fokuszált és a vastagabb, krémesebb karakter határán lebeg. Ebben a 15-ös tételben a 13-oshoz képest kevesebb fahordós erjesztést alkalmaztunk. Az elkészült tétel összes kén dioxid tartalma az átlag fehér borokhoz képest alacsony: < 67 mg/L. Rajnai rizlingben évről-évre törekszünk a légiesség és az elegancia felé. A szortimentben ez a tétel az alap rajnai rizlinget testesíti meg, melyet egyéb rajnai válogatások egészítenek ki minden évjáratban.

Érlelési információk

Palackozva: 2015.06.

Pinceidő

kb. 2019-ig

Bencze Családi Birtok bemutatása

A Szent György-hegyen 19 hektáron a természettel összhangot kereső organikus szemléletmódban gazdálkodunk. Fiatal családi birtokunk tervei középpontjában régi magyar szőlőfajták kutatása, valamint a termőhely karakterét megjelenítő természethű borok és pezsgők készítése áll.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!