A pincészet borbemutatása
A közel 40 éves ültetvény a Szent György-hegy legszebb részén, a Lengyeltóti kápolna alatti Templomdombi-dűlőben található. Roppant izgalmas terület, határozott egyéniséggel, intenzíven bazaltos, agyagos barna erdei talaj és homokkő keveredésével. A hűvös, de szikrázóan napos október végén három szüreti napon intenzív, vibráló savszerkezetű, teljesen érett alapanyagot sikerült szüretelnünk. A 2013-as tételhez képest itt már egészfürtös préselést alkalmaztunk, sokkal kíméletesebben, nagyon hosszú ideig. A mustot a 15-ös évjárattól kezdve nem kénezzük, erjedés alatt nincs hozzáadott kén a porban. A must ezután acéltartályokban, fahordóban spontán erjesztettük. A különböző stílusú alapborok házasításával kapott bor a precíz, fokuszált és a vastagabb, krémesebb karakter határán lebeg. Ebben a 15-ös tételben a 13-oshoz képest kevesebb fahordós erjesztést alkalmaztunk. Az elkészült tétel összes kén dioxid tartalma az átlag fehér borokhoz képest alacsony: < 67 mg/L. Rajnai rizlingben évről-évre törekszünk a légiesség és az elegancia felé. A szortimentben ez a tétel az alap rajnai rizlinget testesíti meg, melyet egyéb rajnai válogatások egészítenek ki minden évjáratban.
Érlelési információkPalackozva: 2015.06. |
Pinceidőkb. 2019-ig |
Bencze Családi Birtok bemutatása
A Szent György-hegyen 19 hektáron a természettel összhangot kereső organikus szemléletmódban gazdálkodunk. Fiatal családi birtokunk tervei középpontjában régi magyar szőlőfajták kutatása, valamint a termőhely karakterét megjelenítő természethű borok és pezsgők készítése áll.