A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Rajnai Rizling

Rajnai Rizling, 2015

Bencze Családi Birtok

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  12,5 %
 • Palackmennyiség

  4100
 • Ár

  3500-4500 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling
 • Értékelésünk

Véleményünk szerint

Halvány citrom szín, közepesen intenzív illat. Őszibarack, alma, citromvirág, pici fémesség. A korty közepesen telt, édes érett gyümölcsökkel nyit: őszibarack, nyári alma, fehér húsú körte, érett citrom. Kb. 5 gramm maradékcukor kerekíti. Vibráló, élvezetes savak, kifejezett ásványosság, sósság. Meglehetősen hosszú. Nagyon szépen elkészített tétel, a szőlőfajtát is megmutatja. Jó potenciál, palackos érleléssel még szebbé válhat.

A kóstolás dátuma: 2016-10-11

A pincészet borbemutatása

A közel 40 éves ültetvény a Szent György-hegy legszebb részén, a Lengyeltóti kápolna alatti Templomdombi-dűlőben található. Roppant izgalmas terület, határozott egyéniséggel, intenzíven bazaltos, agyagos barna erdei talaj és homokkő keveredésével. A hűvös, de szikrázóan napos október végén három szüreti napon intenzív, vibráló savszerkezetű, teljesen érett alapanyagot sikerült szüretelnünk. A 2013-as tételhez képest itt már egészfürtös préselést alkalmaztunk, sokkal kíméletesebben, nagyon hosszú ideig. A mustot a 15-ös évjárattól kezdve nem kénezzük, erjedés alatt nincs hozzáadott kén a porban. A must ezután acéltartályokban, fahordóban spontán erjesztettük. A különböző stílusú alapborok házasításával kapott bor a precíz, fokuszált és a vastagabb, krémesebb karakter határán lebeg. Ebben a 15-ös tételben a 13-oshoz képest kevesebb fahordós erjesztést alkalmaztunk. Az elkészült tétel összes kén dioxid tartalma az átlag fehér borokhoz képest alacsony: < 67 mg/L. Rajnai rizlingben évről-évre törekszünk a légiesség és az elegancia felé. A szortimentben ez a tétel az alap rajnai rizlinget testesíti meg, melyet egyéb rajnai válogatások egészítenek ki minden évjáratban.

Érlelési információk

Palackozva: 2015.06.

Pinceidő

kb. 2019-ig

Bencze Családi Birtok bemutatása

A Szent György-hegyen 19 hektáron a természettel összhangot kereső organikus szemléletmódban gazdálkodunk. Fiatal családi birtokunk tervei középpontjában régi magyar szőlőfajták kutatása, valamint a termőhely karakterét megjelenítő természethű borok és pezsgők készítése áll.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!