A pincészet borbemutatása
A 2011-es Laposa Friss, nagyon friss. Élénksárga tónusú, tiszta. Illatában citrusfélék dominálnak. Elsőre ízében ananászt érezhetünk, majd enyhe fűszerességet mely komplexé, de mégis könnyen értelmezhetővé teszi a bort. Zamatában visszaköszön az elengedhetetlen rizling jelleg, mely keretbe foglalja. Olaszrizling, bazalt és egy kis mandula, Laposa stílusban. 12-13 fokon ajánljuk, aperitifnek, saláták, fehér húsok, halak mellé, akár fröccsként is fogyaszthatjuk. A legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Az olaszrizling legfontosabb termőhelye a Balaton-felvidék, Csopaktól Badacsonyig. Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Francia eredetű, késői érésű, kiváló minőségű, meleg fekvést igénylő fajta. Tőkéje középerős, sűrű vesszejű, fürtje közepnagy, bogyója kicsi, gömbölyű, vékony héjú, töppedésre hajlamos. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidék borainál.
Érlelési információkTartályos feldolgozás. |
Hol vásárolható meg
Bor és Más, Corvinum, Aldi