A pincészet borbemutatása
Egy kifejezetten meleg évjárat bora, de szerencsére a bazalt altalajú ültetvényeink ilyen klimatikus viszonyok között is hozták a savakat. Kétségtelenül gömbölyű és magasabb alkohol jellemzik borunkat, amely az ültetvény felújítás előtt utolsó alkalommal készült a bakművelésű öreg olaszrizling tőkék terméséből, és amelyhez némi chardonnay-t házasítottunk. A szép érett és túlérett fürtöket fajtánként külön szüreteltünk és egészfürtben préseltük. Mustok ülepítése után 500 literes tölgyfahordókban erjesztettünk. Érlelés: finom seprőn 9 hónapig részleges almasav bontással, majd fejtés után további 2 hónap hordózás. A borok házasítása tartályban történt, amit további 2 hónap érlelés követett. Egyéni karakterű termőhelyi bor, amelyet a borvidékre oly jellemző ásványosság vezet, a szőlőfajták karaktere inkább a háttérben marad. Jó szerkezeti arányok, meleg tónusok és mineralitás: az eredmény egy őszinte ugyanakkor különleges sághegyi bor.
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés 11 hónapon át |
Pinceidő3-6 év |
Hol vásárolható meg
Még nem kapható
Dénes Hegybirtok bemutatása
Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.