A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Sághegyi Olaszrizling

Dénes Hegybirtok Sághegyi Olaszrizling 2007

Véleményünk szerint

A bor illatában megjelenő, a szőlőből eredő ásványosság az érlelés alatt tovább fokozta erejét. Mintha a régi mesék sárkányfigurája egy újabb fejet növesztett volna magának. Az illathoz hasonlóan a kortyot is az érettség jellemzi leginkább, míg először gyógynövényes, hordós, gyantás aromák fogadnak, ezeket rögtön követik a vulkanikus ízek, hogy a lecsengésben egy vajas, krémes érzet nyerjen teret. Szerkezetileg kiegyensúlyozott. Ehhez a minerális jegyektől áthatott, nyugodt kompozíciós hasonló hangulatú estéket és hosszú regényeket, vagy Örkény egyperceseket párosítanánk.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-11-10

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  1960
 • Ár

  2125 Ft
 • Fajtaösszetétel

  olaszrizling 72%
  chardonnay 28%

A pincészet borbemutatása

Egy kifejezetten meleg évjárat bora, de szerencsére a bazalt altalajú ültetvényeink ilyen klimatikus viszonyok között is hozták a savakat. Kétségtelenül gömbölyű és magasabb alkohol jellemzik borunkat, amely az ültetvény felújítás előtt utolsó alkalommal készült a bakművelésű öreg olaszrizling tőkék terméséből, és amelyhez némi chardonnay-t házasítottunk. A szép érett és túlérett fürtöket fajtánként külön szüreteltünk és egészfürtben préseltük. Mustok ülepítése után 500 literes tölgyfahordókban erjesztettünk. Érlelés: finom seprőn 9 hónapig részleges almasav bontással, majd fejtés után további 2 hónap hordózás. A borok házasítása tartályban történt, amit további 2 hónap érlelés követett. Egyéni karakterű termőhelyi bor, amelyet a borvidékre oly jellemző ásványosság vezet, a szőlőfajták karaktere inkább a háttérben marad. Jó szerkezeti arányok, meleg tónusok és mineralitás: az eredmény egy őszinte ugyanakkor különleges sághegyi bor.

Érlelési információk

Tölgyfahordós érlelés 11 hónapon át

Pinceidő

3-6 év

Hol vásárolható meg

Még nem kapható

Dénes Hegybirtok bemutatása

Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!