A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Sághegyi Rajnai Rizling

Dénes Hegybirtok Sághegyi Rajnai Rizling 2010

Véleményünk szerint

A bor illatában a citrusok mellett tisztán érezhető a műfaj rajongói számára kifejezetten gusztusos petrolosság. A korty ízvilága az illattal párhuzamos utat jár be. Szerkezetében az édesség és a gyümölcsös jegyek mellett kivehetőek az élénk savak. Összességében a maradék cukor, a savgerinc és a könnyed test adta légies kerekség határozza meg a bort. Ez a felépítés - párosulva a bor aromatárával - hazánkban ritkán megvalósuló arányokkal emlékeztet a fajta kapcsán jegyzett német borokra.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-01-29

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  650
 • Ár

  2160 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

A pincészet borbemutatása

Alacsony kordonon, Guyot-metszéssel, 0,7-1 kg/tőke terheléssel termesztett. Az ültetvények talaja vulkanikus alapkőzeten kialakult, közepesen kötött, agyaggal és pannon mészüledékkel kevert barna erdőtalaj és fekete nyirok. A Ság-hegy derekán (Btf. 200m), a Kakasdomb magasságában, délnyugati kitettségű, széljárta meleg platón találhatók a szőlők. Feldolgozás: A szőlőt általában október elején szüreteljük. A kizárólag egészséges, teljes érettségben lévő fürtöket bogyózzuk és zúzzuk, majd rövid áztatást követően kíméletesen préseljük. A mustot hűtött, zárt kóracél tartályokban ülepítjük. Nyálkázás után részben hűtött erjesztőtartályban, részben hordókban erjesztjük, 1-2 hónapot finom seprőn hagyjuk állni. Legalább hat hónapos hordós érlelést követően palackozzuk, és további három hónapon át palackban pihentetjük. Leírás: Színe a zöldessárgától a szalmasárgába hajló. Illatában friss gyümölcsös, barackos aromák, de már jelen van a mineralitás. Hömpölygő citrusos ízek, sós áttörésekkel, ennek kontrasztjaként a maradék cukrot tartalmazó tételeknél virágos édesség. Szép és összetett savkészlet, közepesen hosszú, igazi terroirbor. Gasztronómiai párosítás: Gombaleves, zöldséges előételek, borjúhúsból készített ételek, hideg sültek kísérőjeként ajánljuk. Ételajánlat: Borjúsült zöldségágyon. Felszolgálás: Ha tehetik, kifejezetten rizlinges pohárból! Közepesen széles és magas tulipán formájú pohárban, 11-12 fokra lehűtve.

Érlelési információk

A bor hat hónapot töltött tölgyfa hordóban, majd a piacra kerülés előtt minimum három hónapot palackban.

Dénes Hegybirtok bemutatása

Családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Jelenleg 0,7 ha termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin. 1,2 ha új telepítés (2007 tavasza) és további 0,6 ha parlag. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!